Със 140 лв. скача средната такса в университетите

Със 140 лв. скача средната такса в университетите

Със 140 лв. ще скочи средната такса за обучение в държавните висши училища през учебна 2021/2022. Това става ясно от проекта, регламентиращ колко ще плащат студентите догодина. През 2021/2022 средната такса за държавна поръчка ще е 1090 лв., докато през настоящата бе 950 лв.

Драстичен скок бележи едно от тазгодишните приоритетни направления – „Педагогика на обучението по …“. Приетите в него първокурсници не плащат такса за обучение, а тя се покрива от държавната хазна. За учебната 2021/2022 годишната такса за обучение на учителите по предмети в СУ „Св. Климент Охридски“ скача на 1205 лв., докато тази бе само 530 лв. В Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград увеличението в сумата за обучение в „Педагогика на обучение по…“ е със 100 лв. В същото време Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ пък няма промени.

В друга от настоящите приоритетни направления също има ръст на таксите. В „Химични технологии“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ тази учебна година се учат срещу 700 лв. докато следващата – срещу 740 лв.Университетите обаче няма да бъдат компенсирани с пълната такса от бъдещите първокурсници от приоритетните направления и защитените специалности. В проекта е разработен механизъм, по който да се компенсират разходите за освобождаване от такси за следващата учебната година. Сумата, която университетите ще получават, ще се формулира на база средния размер на таксата за обучение за предходните 4 учебни години по приоритетни направления и защитени специалности и по броя приети студенти, включени в регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, индексирана с процента на увеличение на средствата за издръжка на обучение.

Бъдещите лекари и фармацевти на Медицинския университет – София пък ще плащат по 100 лв. отгоре на година спрямо колегите си от по-горните курсове. За учебната 2021/20202 таксата за „Медицина“ и „Фармация“ става 1000 лв. В медицинските вузове в Пловдив и Варна нямат промяна за новоприетите в тези специалности.

По-високи са и таксите за част от кандидат-инженерите в Техническия университет-София. Студентите в специалност „Технически науки“ ще плащат по 750 лв. докато тази година приетите броят по 700 лв.

С по-високите такси приходите на университетите от обучаваните в тях студенти и докторанти, субсидирани от държавата, се очаква да скочат на 26,7 млн. лв. Тази година бюджетите на вузовете от обучаващите се в тях се очаква да бъдат 148 млн. лв., докато следващата ще са 174,7 млн. лв.

В същото време студентите в държавна поръчка през следващата учебна година ще бъдат с около 1900 по-малко, става ясно от доклада на образователния министър Красимир Вълчев. В него е посочено, че промените в таксите ще обхванат над 146 821 студенти, докато тази година промените са засегнали 148 700 обучаващите се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *