Със суровоядството наистина можете да се лекувате!

Привържениците на суровоядството или на “живата“ храна, както наричат още този вид диетолечение, се хранят основно със зеленчуци, плодове, ядки, семки, филизи и треви в суров вид, употребяват растителни масла в неголеми количества, получени чрез студено пресоване, понякога включват в менюто си соева извара и други видове храни, получени посредством ферментация. За да не се лишава организма от жизненоважни витамини и минерали, се препоръчват хранителни добавки.

Храненето със сурови продукти – разновидност на строгата вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини, не е проста работа. От диетата се изключват месо, птици, риба, яйца, мляко. Храната или се подлага на минимална кулинарна обработка, или се консумира сурова.

Защо пък не? При топлинната обработка на зеленчуците и плодовете се унищожават много витамини и други ценни хранителни вещества, съдържащи се в растенията, които съдействат за усвояването им. Привържениците на този метод са на мнение, че периодите на лечебно гладуване трябва да се редуват с “жива” храна, като твърдят, че благодарение на запазването на хранителните вещества и ензимите в суровите плодове и зеленчуци може значително да се подобри здравето.

Особена полза за жените

Непродължителното хранене с предимно сурова храна помага на жените да се справят с някои гинекологични заболявания. Специалистите предписват хранене със сурови продукти в продължение на две до четири седмици при хроничен предменструален синдром, менструални болки и кистозно-фиброзна мастопатия.

За две седмици хранене предимно със сурови продукти можете да се избавите от излишното тегло и да почистите храносмилателната си система. През първите няколко седмици ще изпитвате известна умора, може би главоболие, но твърде скоро самочувствието ви ще се стабилизира. Сутрин ще усещате необикновена бодрост, ще се концентрира вниманието ви и ще отслабнете с няколко килограма.

Храненето предимно със сурови продукти повишава жизнения тонус и укрепва имунната система. Суровите зеленчуци, особено отгледани с органични торове, съдържат много кислород и ензими. Суровата храна е най-добър източник на вита мини, минерални Вещества и белтъчини, необходими за човека. Суровата храна помага също така и за извеждането на токсините извън тялото, укрепва имунната система и по такъв начин понижава риска за заболяване от опасни за живота болести като рак, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и захарен диабет.

Суровоядството от гледна точка на медицинската наука

Съществуват множество научни свидетелства, които потвърждават ползата от растителна храна. По данни от многобройни изследвания по цял свят голямото количество зеленчуци и плодове в храната – от 1 до 2 килограма дневно (в суров вид или с лека термична обработка), намаляват вероятността от възникване на хронични заболявания, които изтощават силите на организма.

Учените са категорични, че хората, които ядат много зеленчуци и плодове, са подложени на по-малък риск за заболяване от рак и болести на сърцето. Защо?

Множеството от зеленчуците и плодовете са богати на хранителни вещества, в частност на витамин С и фолиева киселина, която защитава клетките от канцерогени, а коронарните артерии – от холестеролови плаки.

В зеленчуците и плодовете има много целулоза. Богатата на целулоза храна засища добре, но съдържа сравнително малко калории, т.е. помага за отслабване. Това пък от своя страна съдейства за понижаване на кръвното налягане.

Целулозата ускорява преминаването на храната по храносмилателните пътища, следователно спасява от запек. По данни от изследванията разтворимата целулоза (съдържа се в плодовете, някои бобови растения, овеса, ръжта и ечемика) понижава нивото на холестерола. Тя е особено полезна за хората с повишен риск от сърдечни заболявания.

Изследванията позволяват да се предположи, че съдържащата се в растителната храна целулоза понижава риска от развитие на рак на млечната жлеза и е полезна при гинекологични заболявания. Диетите, богати на растителна целулоза, помагат за нормализиране на нивото на естрогена, който циркулира в кръвта. Със свръхпроизводството на този хормон се свързват ракът на млечната жлеза, предменструалният синдром, фиброидите, кистите на млечните жлези и яйчниците, както и ендометриозата.

Някои специалисти са на мнение, че диета, състояща се изцяло или в по- голямата си част от сурова храна, е безопасна, но едва ли е необходима. Зеленчуците, минали през лека топлинна обработка, запазват голяма част от полезните свойства на суровите зеленчуци и лесно се усвояват от организма.

Такава диета е допустима за хора, оздравяващи след тежка болест, както и в случаите, когато имунната система е изтощена. Другият приемлив вариант е 75 на сто сурова храна и 25 на сто продукти, преминали през топлинна обработка.

Мнозина от лекарите, привърженици на естествените методи на лечение, не препоръчват на пациентите си строго суровоядство, а намират за по-подходяща диетата, съставена предимно от сурова храна. При разстрой ство на храносмилането-запек, диария или синдрома на раздразненото дебело чербо, не бива да се консумира само сурова храна. Не трябва да се пази такава диета и от хората, които след употребата на голямо количество въглеводороди усещат умора.

На бременните и на майките-кърмачки не се препоръчва да се хранят със сурови продукти. В тези периоди жената трябва да получава достатъчни количества калории. Същото се отнася и за хората с понижено тегло.

Ако все пак решите да преминете на диета, състояща се само от сурови продукти, придържайте се към нея не повече от две седмици, защото, хранейки се по този начин, трудно ще можете да получите всичките не­обходими за вашия организъм хранителни вещества. Дори да консумирате в големи количества кълнове от зърна и семена, ядки и семки, вие все пак няма да можете да осигурите за организма си достатъчно белтъчини. Зърнените храни и бобовите растения са ценни източници на белтъчини, но те не трябва да се консумират сурови. Храносмилателната система може да ги обработва само като кълнове. Ще ви се наложи да ги ядете в огромни количества. От една чаша сухи зърна можете да получите 5-10 чаши кълнове.

Ето няколко съвета за онези, които са решили да се хранят само със сурова храна или предимно с такава:

Следете в чинията ви винаги да има плодове и зеленчуци с всички цветове на дъгата. Пигментите, които определят цвета на плода или на листата, са доставчици на важни хранителни вещества. Зеленчуците и плодовете с ярко оранжев цвят (моркови, пъпеши, кайсии) са добри източници на бета-каротин, който в организма се преобразува на витамин А. Тъмнозелените листови зеленчуци (различните видове зеле, листа от цвекло, салати) съдържат витамин В, желязо и калций.

Създайте си своя градина. За да избегнете недостига на белтъчини, яжте повече семки, орехи, а така също пшенични и бобови кълнове.Намокрете семената, покрийте ги с влажна кърпа или хартия и ги подръжте няколко дни на тъмно място. Изяждайте всеки ден по една-две чаши кълнове.

Хранете се по-често. Суровата храна е сравнително нискокалорична, ето защо, ако не сте си поставили за цел да отслабнете, ще ви бъде трудно да осигурите необходимите за организма ви количества калории. Ще се наложи да дъвчете по цял ден – в този случай трикратното хранене не е достатъчно.

Добавяйте готова храна. Ако строгото суровоядство се окаже не по силите ви, тогава консумирайте приблизително около 25 процента продукти, преминали през кулинарна обработка. Вместо кълнове, яжте овесена или друг вид каша. Включвайте в дневната си дажба малко хляб, а половината от зеленчуците приготвяйте на пара.

Примерно меню за хора, които се хранят само със сурова храна

Закуска

  • 1 чаена чаша накиснати бадемови ядки, 1,5 чаени чаши кълнове от леща.
  • Втора закуска
  • 1 чаена чаша сок (смесете бананов сок със сок от портокали или моркови).

Обяд

  • Голяма порция салата (листа от цвекло, марули, домати и 1/2 чаена чаша семена
  • от слънчоглед) с лимонов сок или оцет и 1 чаена лъжичка олио.

Следобедна закуска

  • 1 чаена чаша сок (смесете сокове от моркови, целина, цвекло и джинджифил.

Ранна Вечеря

  • 1/2 чаена чаша стафиди или сушени ябълки.

Вечеря

  • Голяма порция салата (авокадо, сухи водорасли, различни зеленчуци, в това число и листови салати) с лимонов сок или оцет и 1 чаена лъжичка олио, студено и пресовано.

Преди лягане

  • 1 морков, 1 средно голям плод.

Предпочитайте за консумация зеленчуци и плодове, произведени на базата на органични торове. Ако храната ви се състои главно от растителна храна, избирайте по възможност зеленчуци и плодове, отгледани с различни торове, за да намалите до минимум количеството на приеманите пестициди и други химически вещества.

Отчитайте евентуалните противопоказания. Всеки не може да яде всякакви зеленчуци и плодове. Нужно е да се прислушвате внимателно към своя организъм и да следите неговите реакции по отношение на храната, която приемате. Например крушите, ябълките, гроздето и краставиците понякога предизвикват разстройство на храносмилането, а ягодите – алергия, придружена от упорита копривна треска. Сокът от нарове е по-добре да се разрежда с вода, тъй като съдържа много киселини, които дразнят стомашната лигавица и разрушават зъбния емайл. Сокът от цвекло може да предизвика у някои хора силни спазми на кръвоносните съдове, ето защо прясно изцеденият сок трябва да се остави да престои 2-3 часа, за да се освободи от вредните фракции (те са летливи и се изпаряват). Ряпата е противопоказна при сърдечни и бъбречни заболявания, възпаления в стомашно-чревния тракт, язвена болест в стомаха и дванадесетопръстника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *