Съпругата на Марио Минев прави в Петрич магазин на PEPCO

Съпругата на Човека-Митница от Петрич Марио Минев – Величка, чийто бизнес от години е изнесен главно във Варна, се връща в родния град, за да прави магазин на настъпващата в България верига за дрехи, домашни потреби, детски играчки и др. с марката PEPCO.

Фирма „Етно” ООД, на която Величка Минева се води управител, се е насочила към една от многото сгради, собственост на съпруга й в южния град, където в момента има магазини за промишлени стоки, предаде в. „Струма“. Минева иска да обедини 12 от тях и да ги направи общо помещение, в което да се разположи новата верига.

Търговският комплекс на митничарското семейство е двуетажна сграда близо до киното със застроена площ 957 кв.м. Въведена е в експлоатация през 2011 г. и първоначалното й предназначение е търговски комплекс за хранителни стоки, банков офис и пристройка над открита тераса за магазини за промишлени стоки и кафе-аперитив.

Новият мегамагазин ще е върху площ от 524 кв.м в комплекса и ще включва търговска зала с пробни, сервизно помещение, помещение за персонала, санитарни помещения, асансьор и помещение за архив.

Вчера вр.и.д. директор на РИОСВ Снежина Якимова прецени, че за инвестиционното намерение на Минева не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост, тъй като обектът е водоснабден, не се очаква забавяне на разрешителното и от Басейнова дирекция, така че преустройството на сградата в Петрич на практика може да стартира още това лято.

Фирма „Етно” ООД е най-известната фирма на Величка Минева поради факта, че тя стопанисва Националната спортна база /НСБ/ в Петрич, в която е и Специализираната болница за рехабилитация /СБР/. Преди 5 г. базата и болницата бяха забъркани в сериозен скандал. Тогава депутати от ГЕРБ поискаха от министъра на здравеопазването Петър Москов да провери доколко автентично е разрешителното, издадено на болницата, заради подозрения, че тя източва Здравната каса. Освен това срещу безстопанствеността в спортната база се настроиха и петричани.

Още тогава държавата се опита с нотариална покана до „Етно“ да прекрати едностранно договора между Минева и болницата, но варненската фирма не само не го направи, ами и не допусна проверяващи от общината и служители на РДВР – Благоевград да влязат в спортната база. На практика положението е непроменено и до днес болницата продължава да работи, твърди, че лекува пациентите с кал, добивана от Варненското езеро, и има договор с НОИ за прием на здравноосигурени.

Величка Минева основава „Етно“ ЕООД като българска с чуждестранно участие и първоначално е собственик в съдружие с кипърската фирма “Куминекс Комерс Лимитед” ООД. По това време едноличен собственик на капитала е „Арония пласт“ ООД – фирма отново на Минева, но този път с капитал от Панама в лицето на „Софис Холдинг“ АД. След излизането на кипърската фирма от „Етно“, малко преди да бъде сключен договорът за наемане на Националната спортна база в Петрич за 10 г., „Арония пласт“ прехвърля дружествените си дялове на „Атали инвест“ ЕООД, чиито капитали отново са собственост на панамска фирма. Близкото й по звучение име „Софос Холдингс“ АД с това на собственика на капитала на „Арония пласт“ навява на мисълта за фиктивни пререгистрации с цел размиване на собствеността. Самата „Атали инвест“ е със седалище в София, но с адрес за кореспонденция с НАП във Варна.

Съпругът на Величка Минева – Марио Минев, уволнен от ГКПП – Кулата с мотив „отсъствие от работа“, имаше бурно криминално минало, свързано с внос на суперлуксозни автомобили, декларирани като купета, купуване на гласове в полза на жена му, когато беше кандидат-съветничка от Съюза на комунистите в България, побой и отвличане на лидера на „Атака” в Петрич Огнян Тетимов и др. В момента Минев е порядъчен собственик на много имоти в Петрич и по Черноморието, включително и на балнеолечебницата на сп. „Журналист” в черноморския курорт „Св. Константин и Елена”. Върти бизнес чрез 2 фирми – „МЛМ Консултинг” ЕООД, регистрирана в Петрич през 2012 г. с капитал от 100 лв., и „Специализирана болница за рехабилитация – Варна” АД, където от миналия декември със сина му Любчо са членове на Съвета на директорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *