Новините

Съдът връща съкратената от екипа „Томов” ексшефка на отдел „Култура“ Виолета Стойнева

Уволнената от бившия кмет на Благоевград Румен Томов шефка на отдел „Култура” в общината Виолета Стойнева спечели делото, което водеше за мястото си. Със свое окончателно решение, което вече е в сила, ВАС потвърди констатацията на административните съдии в Благоевград, че уволнението е било неправомерно и Стойнева трябва да бъде възстановена на работа, пише в. „Струма“.

Делото стигна в София след обжалване от страна на настоящия градоначалник Илко Стоянов, според когото предшественикът му правилно на 27 февруари 2020 г. е прекратил служебното правоотношение на Стойнева, тъй като към тази дата длъжността вече не съществувала.

Без да отричат, че в поименното длъжностно разписание към 26.02.2020 г. началник отдел „Култура“ вече няма, магистратите и от двете съдилища обаче са на мнение, че уволнението е било неправомерно, защото Томов забравил да приложи към заповедта за прекратеното правоотношение мотиви за съкращаване на длъжността. Съгласно изискванията на чл. 14, ал. 1 от Наредбата за прилагане на класификатор на длъжностите в администрацията, Томов бил длъжен да издаде писмен доклад с причините, поради които предлага съкращаването на длъжността, а такъв няма, категорични са съдиите.

Припомняме, че Стойнева е една от активистките на Жени ГЕРБ в Благоевград и бе назначена на началническата длъжност на 15 юни 2018 г. от тогавашния кмет и неин съпартиец Атанас Камбитов. Заедно с нея по същите причини – съкращение на щата, бяха освободени от екипа „Томов” и Симона Митова, началник отдел „Образование”, както и шефката на отдел „Социална политика“ Елена Стойчева. През декември миналата година, след смяната на кметския екип, Митова обаче се върна в общината като главен експерт, отговарящ за детските градини, а Стойчева загуби делото за съкращението си във ВАС. Най-вероятно Стойнева също ще получи предложение да започне работа като експерт, тъй като предишната й длъжност продължава да не съществува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *