Съветът на Европа с критики към властта за специалния прокурор

Съветът на Европа с критики към властта за специалния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа във формат „Права на човека“ е оценил днес изпълнението от България на решенията на Европейския съд, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В разпространената оценка се съдържа преглед на действията по две дела, едно от които за убийството през 2002 г. на прокурора Николай Колев (на снимката), който беше застрелян в София. Комитетът заключава, че това дело се отнася до липсата на гаранции за независимостта на разследванията, касаещи главния прокурор и други близки до него високопоставени служители.

Комитетът приветства значителните усилия, положени наскоро от българските власти за изработване на законодателни изменения. Министрите отбелязват, че законодателните промени за въвеждане на специален прокурор за разследване на главния прокурор включват положителни разпоредби, и приветстват като важна стъпка въвеждането на съдебен контрол на отказите на специалния прокурор да образува досъдебно производство, се посочва в съобщението.

Комитетът обаче отбелязва, че законодателните промени съдържат пропуски и недостатъци. Предвид настоящия формат на Висшия съдебен съвет (ВСС) промените може да не бъдат достатъчни, за да се изключи влиянието на главния прокурор върху избора и отчетността на специалния прокурор, се посочва в оценката. Допълва се, че е важно да се намали всяко възможно влияние на главния прокурор във ВСС и да се обмислят подходящи мерки в тази посока преди избора на нов ВСС догодина.

България е приканена да въведе ясни правила за временното отстраняване на главния прокурор от длъжност по Закона за съдебната власт. Комитетът призовава за правила за независимо заместване на специалния прокурор извън случаите на еднократни спешни действия по разследването, или за списък от магистрати, които да бъдат готови да действат временно като прокурори.

Комитетът призова властите у нас да дадат становище дали въвеждането на по-кратък мандат на първия специален прокурор не е необходимо, за да могат законовите промени да влязат в сила без излишно забавяне. Комитетът настоява отново за въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

До края на годината се очаква следващата оценка на европейските министри по посочените дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *