Съветниците пак отрязаха кмета за вдигане на таксите в община Благоевград

За втори път общинските съветници на Благоевград отказаха да въведат нови и да вдигнат таксите на част от административните услуги. Предложението на кметския екип, с мотива, че не са пипани от 10 г., бе за вдигане на голяма част от таксите, като се иска поскъпване от 2 до 13 пъти и повечето корекции визират услугите в строителния отдел.

Дискусията продължи над час, като бе провокирана от репликата: „Какво е това увеличение с 800%?!“, на първия, взел думата за изказване – Кр. Роячки.

Колегата му Евгени Бибов, който е строителен предприемач, възропта срещу таксата за разрешение за строеж, която според проекта става по 2 лв. на кв.м застроена площ и за сграда с 2500 кв.м РЗП ще е 5000 лв. „Не може ли таванът да се смъкне на 2000 лв., защото не е само тази такса, а е само една от многото при започване на строителство“, апелира Бибов, а зам. кметът по икономиката Ясен Попвасилев го контрира: „Не е нормално за огромна кооперация и за фамилна къща таксата да е една и съща по 300-400 лв. Колежка от финансовата дирекция е платила 364 лв. за остъкляване на тераса“, даде пример той, като натърти, че не е редно и строителите, които ще спечелят хиляди от продажба на жилища, да се таксуват еднакво.

К. Илиев предложи в наредбата да се разделят задължителните такси и нови услуги, които ОбС по закон трябва да приеме и въведе, и те да се гласуват, а останалите, които зависят само от местния парламент, засега да се замразят заради и без друго тежката за мнозина пандемична обстановка, предава в. „Струма“.

„Наредбата стоя 1 месец на сайта на общината за обсъждане и той изтече на 14 януари, неколкократно бе дискутирана и в комисиите, където почти никой нищо не предлага и не пита“, заяви шефката на правния отдел в общинската администрация Станислава Иванова.

На протест на съветничката Валентина Шаркова срещу заложеното вдигане на цената за регистрация на некастрирано куче от 10 на 130 лв. на година юристката обясни: „С изключение на община Силистра, никоя друга община в страната не е актуализирала таксите си спрямо новия Закон за ветеринарномедицинската дейност, затова не можем да правим сравнения. Консултациите ни с експерти сочат, че най-големият ни проблем е излизането на домашни кучета на улицата и липсата на отговорност у голяма част от собствениците им. 90% от бездомните кучета в общината са с белези на породисти, като по време на пандемията двукратно се е увеличило изхвърлянето на домашни любимци на улицата. Планираме съвместно с доброволци и организации за защита на животните да направим преброяване и да осигурим безплатно кастриране на всички кучета по селата и в града на тези, чиито собственици не могат да си го позволят. До въвеждане на таксата от 130 лв. за некастрирано животно ще има гратисен период, а който иска да гледа животни за разплод, ще трябва да си плати таксата. Когато някой реши да се освободи от домашен любимец, е длъжен да го заведе в приюта, а не да го пуска на улицата“, обясни Ст. Иванова.

Съветникът Кр. Роячки също негодува срещу планирания сериозен скок на таксата: „В Благоевград има кучкарници, в които се развъждат едни от най-добрите породи в България, как да си позволят собствениците им такива такси?!“.

Колегата му Исмет Узунов обаче контрира: „Вижте само на какви цени се продават расовите кучета, цената им е по 6000-8000 лв., защо да не могат да си позволят да платят таксата?! Не може таксата за вход в музея да е 50 ст.!“.

Предложението за промени в наредбата бе върнато за ново разглеждане в комисиите на ОбС с гласовете на 19 души. 4-ма бяха „против”, а 10 „се въздържаха”.

Местният парламент на Благоевград отмени и промените в Наредбата за условията и реда за упражняване правата на собственост в търговските дружества, както и решението си за провеждане на конкурси за управители на общинските фирми, които взе на заседанието в края на февруари, след като областният управител ги върна като незаконосъобразни. Двата документа се върнаха за преработка и повторно обсъждане в комисиите на ОбС.

С единодушно гласуване вчера съветниците извадиха от списъка със заявления за закупуване на общински жилища от наемателите им две предложения, получили отказ за продажба. В едното наемател е журналистката Катя Тренчева-Аврамова, която поиска думата за изявление пред местния парламент. Тя обясни, че е наемател на първи етаж в общинска къща и до момента има 4 отказа да купи жилището, което обитава със сина си от 1993 г.

„Вложила съм над 10 000 лв. в жилището, което бе в ужасяващо състояние, когато ме настаниха в него с тогава малолетния ми син. Сега синът ми вече е на 36 г. и чака бебе, а аз отново имам отказ да го купя с мотив, че член на семейството ми е наследил два имота в Банско и в София“, каза К. Тренчева.

Тя отбеляза, че семейството й няма друго жилище в Благоевград, но заради наследството на съпруга й са предупредени да освободят общинското или да го купят.

Съветникът Исмет Узунов даде пример с жена, която е с 60% инвалидност, а след смъртта на мъжа й е наследила 30 кв.м идеални части от поземлен имот, от който в момента се опитва да се освободи, за да не бъде изгонена от дома й. Узунов настоя да се преразгледат индивидуално всички случаи с откази за продажби и с предупреждения за освобождаване на общинските жилища.

Кметът Р. Томов напомни на съветниците, че администрацията само изпълнява гласуваните от тях наредби.

„При мен също идват много хора, има такива, които ходят пеша от с. Дъбрава, за да водят децата си на детска градина, защото нямат право на общинско жилище в града. Затова започнахме да подготвяме предложение за мандатност на настаняване от 5 г. в общинско жилище, през които наемателите да могат да решат проблемите си и да си „стъпят на краката“, обясни градоначалникът.

Съветниците единодушно подкрепиха изваждането от списъка за продажби на жилищата с отказ на наемателите им за преразглеждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *