Съветниците от ГЕРБ няма да подкрепят предложението за заем от 14 млн. лв.

Общинските съветници от ГЕРБ в Благоевград няма да подкрепят предложението на кмета Методи Байкушев за тегленето за заем за 14 млн. лв. Въпреки това от партията са сигурни, че точката ще бъде гласувана положително.

Това казаха на пресконференция Атанас Камбитов, Красимир Роячки и Кирил Илиев, които коментираха предстоящите събития на заседанието на ОбС в петък – 31 май.

Ще подкрепим всяко конструктивно добро решение, но в случая не е така. В момента Общината абдикира от отговорност, защото отговорността е да не задлъжнява и да не тежи на гражданите. Заемът е ненужен, аргументите са подвеждащи и несериозни, каза Камбитов.

Красимир Роячки изброи факторите, които пълнят общинската хазна и не би трябвало да се говори за недостиг, който да бъде покрит със заем:

Предстои голямо увеличение на такса „смет“, увеличиха се данъците, увеличиха се делегираните бюджети на културните и образователни институции. В хазната има значителна сума пари. Не намираме за нужно тегленето на дълга, при положение, че вече бяха теглени 5 млн. Досега всички кметове рефинансираха дълговете. Някои от тях ще бъдат изплатени през тази година, но сега кметът заблуждава, че с новия дълг вноската намалява. Ако не се изтегли дълга Общината ще спести 8 млн. лв. за 4 години. Кредитът ще струва по 1500 лв. на семейство в Благоевград. В нито една общинска комисия нямаше дебат за предложението. Явно съветниците са решили, че това не е съществено. Мачът е свирен!

Кирил Илиев подчерта, че досега Общината също е взимала кредити, но защото е била финансово стабилна, а сега не се налага да тегли, защото кредита би довел до нестабилност.

Членове на комисиите са подложени на натиск. Съветници са привиквани лично и не се говори общо с групите, каза Илиев. Той така и не уточни от кого са привиквани и каза, че „така се чува“, също така Камбитов го апострофира, че може би не е „било редно да споделя това“.

Общината при добро управление може да се оправи с наличното в хазната. Около септември обаче ще се наложи тези средства да се насочат към друго място, но не се казва какво, каза още Илиев.

А Камбитов бе категоричен, че в сметките на Общината има пари.

Кое сега е неотложно, за да бъде изтеглен заем. Аргументите са същите, каквито бяха и за изтеглените 6 млн. лв. от МФ. Кредит се търси на база прогнозна стойност, която показва, че на общината са нужни 2 млн. лв., а не почти 15 млн.

Камбитов каза, че Общината може да придобие средства от верификацията на анаеробната инсталация – 10 млн. лв., както и Общината е имала възможност да си върне 2,5 млн. лв. от санкциите от инталацията. Не е сега моментът! Всички проекти започват през 2025 година – изчакай!, каза Камбитов. Той заяви, че няколко пъти е заявявано от страна на Байкушев, че би искал спокойствие.

Спокойствието на администрацията товари гражданите! Трябва да се финансират проекти с добавена стойност и да се търси външно финансиране, предложи Камбитов. Кметът дойде, яхнал вълната, че няма да взима кредити! Моля ви, обърна се Камбитов към съветниците, премислете позицията си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *