Съвети от първо лице – как да купиш евтин имот в Италия?

Съвети от първо лице – как да купиш евтин имот в Италия?

Покупката на евтин имот в Италия е привлекателна идея за много хора, особено с постоянно нарастващия брой градове, които предлагат домове на безценица чрез схеми за регенерация.

Докато някои са били достатъчно смели да предприемат риска и да грабнат къща на цена от едва 1 евро до няколко хиляди в някое китно италианско село, други вероятно са били възпирани от страха, че нещо се обърка.

Но има ли някакви така наречени „червени знамена“, които потенциалните купувачи трябва да търсят, когато обмислят закупуването на такъв дом? И как да разберете кога стъпвате по хлъзгав терен?

Когато става въпрос за предлагане на безценни съвети по тази конкретна тема, никой не е по-добре запознат от тези, които всъщност са си купили евтина къща в Италия. През януари италианският град Бикари влезе в световните медии, след като започна да разпродава както порутени жилища за едно евро, така и готови за обитаване къщи, нуждаещи се само от минимални поправки.

Кметът Джанфилипо Миньона избра да предложи домовете в опит да съживи отиващия си град, чието население намалява през годините, тъй като много жители напускат, за да си намерят работа в големите градове или в други страни.

Трима от онези, които са закупили или са помогнали за закупуването на някои от имотите, разказват своите преживявания.

„Наследени“ проблеми

Мариано Русо, аржентинец с италиански корени, си купува уютна двуетажна къща от 55 квадратни метра в Бикари за 7000 евро.

Домът на Русо е ремонтиран преди да бъде продаден – дори стените са прясно боядисани. Къщата има панорамна тераса, а входът е разположен на живописна алея в историческия център на града. Освен покупната цена, нотариусът за акта за покупка му струва допълнителни 3000 евро.

„Вече е годна за живеене. Може просто да модернизираме системата за течаща вода и отопление, може би да поправим малко подовете“, казва Русо, мениджър на Аржентина Per Il Mondo, организация, обединяваща италиано-аржентинците по целия свят, пред CNN. „Конструкцията е здрава, въпреки че е стара къща, няма мухъл по стените и покривът е в перфектна форма.

Според Русо процесът на закупуване е бил много гладък благодарение на подкрепата на местния геодезист, отговарящ за проекта.

„От решаващо значение е да имате някой, който да ви напътства по пътя, ние имахме късмета да имаме този агент“, обяснява Русо, който планира да живее в Бикари със съпругата си и двете си дъщери през по-голямата част от годината. „Той подготви документите за нас и ни помогна да платим данъците върху имотите и се увери, че жилището е освободено от каквито и да било предишни задължения, което е нещо, което не искате да разберете, след като сте го купили.“

Въпреки това, Русо почти се забива в кошмарния лабиринт, в който са се озовали други, когато купуват италиански имот с множество собственици.

Този дом имал двама собственици – две сестри, които живели в различни градове. И двете трябвало първо да се съгласят с продажбата, а след това и за крайната цена. За щастие те били в добри отношения и нещата свършват с добре за Русо. Но не винаги развоят на събитията е такъв.

Според италианското законодателство, дори ако един имот има 1000 различни собственици, всеки човек трябва да се споразумее за продажбата, в противен случай тя не може да продължи. И нека просто кажем – Италия има голям набор от каращи се роднини.

Ето защо купувачите, с помощта на кметството, трябва да предотвратят риска неизвестен наследник да изскочи от нищото по-надолу по линията, за да поиска обратно продадения имот.

Русо отбелязва, че също така е важно да се уверите, че няма висящи ипотеки върху имота и всички минимални поправки или ремонти, извършени от предишни собственици, имат законно разрешение, за което цената вече е платена. В противен случай новият собственик ще трябва да го уреди сам или ще бъде изправен пред правни последици.

Купувачите също трябва да са наясно с всички щети на трети страни, които може да са били причинени от бившите собственици на дома, преди да подпишат акта за покупка. Например, ако повредена водопроводна тръба е наводнила кухнята на съседа, или паднал покрив от керемиди е напукал сграда, съседна на имота.

Дори предишното ремоделиране може да бъде проблем, ако не е било правилно одобрено или разрешено със задна дата чрез така наречената амнистия на сградите.

„Една сестра не можеше да присъства в деня на подписване на акта, затова делегира другата да подпише от нейно име“, обяснява Русо. „Уверихме се, че всичко е наред с продажбата. Сестрите бяха преустроили къщата в миналото – съборили са стена за да обединят две стаи, но амнистията на сградата беше уредена. Всичко това трябва да се разбере преди продажбата. Никой не иска проблеми в последния момент.“

Ако ремонтът не е бил съобщен в кметството, което е законово изискване, новият купувач може да се окаже в ситуация, в която актът за покупко-продажбата да бъде обявен за нищожен.

Правилният посредник

Намирането на ефективен агент е ключов фактор за Ролф Бауер – пенсиониран инженер от Германия, при избора на изгоден дом в Бикари.

„Харесвам атмосферата на селото, вярвам, че съдбата ме изпрати тук. Отидох до Пулия това лято, за да си избера дом и това беше първият град, в който се спрях. Беше перфектен“, казва Бауер, който плати 30 000 евро за реновирана къща.

„Веднага намерих офиса на геодезиста, той беше страхотен. Много е важно да имаш точния човек, който да ти помогне да избереш най-подходящата зкъща.“

Той избра да купува в Пулия, за разлика от Сицилия, където различни градове продават жилища за едно евро.

„Сицилия е твърде далеч на юг, освен това никога не съм искал дом за едно евро“, обяснява той. „Тези къщи изискват твърде много работа.“

Бауер, който притежава други имоти в Европа, установява, че таксите на агента – под 500 евро – са доста под тези, които би платил в други страни. А тъй като той се е установил в Бикари, Бауер не трябва да плаща данъци върху имотите, което беше друг плюс при сключване на сделката.

„Разбрах, че трябва да направите нещо с парите си, да ги използвате, за да се отпуснете и да се насладите на живота“, казва той. „Аз съм колекционер на къщи и в Бикари намерих топло място, където мога да живея няколко месеца в годината.“

Къщата му от 150 квадратни метра има три етажа, както и панорамна гледка и разполага със сводести тавани, отворена кухня, голямо мазе и каменно стълбище, водещо към предния вход. Бауер сам завърши някои от дребните работи, като освежаване на подовете, надграждане на електрическата система и поставяне на нов душ. Той смята да превърне спалнята на горния етаж във веранда.

За разлика от повечето купувачи, Бауер не е набавил нито едно от мебелите, уредите или дори крушките на местно ниво. Вместо това той ги изпрати от страни като Германия, където цените, а понякога и качеството, могат да бъдат по-добри.

„Зависи какво искате и дали имате контакти с доставчици на други места като мен. Винаги е добре да се огледате и да сравните нещата“, обяснява той.

Бауер, който е запален играч на скуош, вече живее в новото си жилище в Бикари от два месеца и се наслаждава на преживяването. Въпреки че езикът е донякъде бариера в комуникацията, досега той разчита на приложения за превод и установява, че местните жители често полагат усилия да се опитат да разберат дали имат интерес да говорят с него.

Нотариални въпроси

Процесът на закупуване на евтино жилище в Бикари се оказва малко по-сложен за Аксана Климавец, руски преводач със седалище в Италия, която помогна на московска бизнесдама да закупи старо жилище тук за 15 000 евро.

Скрита на тясна калдъръмена алея, триетажната къща беше напълно реновирана по време на продажбата, с прясно боядисани бели сводести тавани, мраморни стълби и панорамна тераса с изглед към малък площад, а предишните собственици дори оставили като подарък детска количка. Но според Климавец намирането на наличен нотариус, който да засвидетелства подписите върху акта, било невероятно трудно, а процесът на продажба отнел няколко месеца.

„Когато успяхме да намерим нотариус, ни казаха да преведем парите веднага преди акта, което е невъзможно предвид строгите руски правила за изходящи международни плащания, които отнемат няколко дни“, обяснява тя. „Банката трябва да провери и оторизира, а това забавя продажбата.“

За да ускори процеса, клиентът на Климавец решил да преведе парите на нотариуса доста преди разсрочената среща за подписване на споразумението.След като това било уредено, клиентът долетял от Москва, за да подпише акта и открил, че нотариусът случайно е добавил грешен адрес.

„За щастие проверихме отново, иначе щяхме да купим чужд имот“, добавя Климавец. Когато тя и купувачът в крайна сметка се срещнали със собствениците, те установили, че къщата не само има петима наследници, но и е наследявана няколко пъти. „Този ​​дом има наистина дълга история, по време на съдебната среща нотариусът ни прочете списъка с предишни собственици и сега сме в контакт с един наследник за прехвърляне на сметки за комунални услуги“, обяснява тя.

След като преодолява и това препятствие, новият собственик трябва да премине през процеса на откриване на банкова сметка в Италия, което може да бъде особено трудно за тези от Русия, преди да може да плаща каквито и да е сметки или да се наслади на почивката си.

Но въпреки тези предизвикателства, Климавец казва, че клиентката й се е влюбила в чистите улици и девствената околност на Бикари.

„За руснаците Пулия е топ дестинация“, добавя тя. „Има международно летище в Бари, тук е и гробът на Свети Никола, който е руско-православно поклонническо място.“

Купувачът, неназована бизнес дама, очаква с нетърпение да може да се възползва максимално от новия си имот и планира да добави още прозорци и още една камина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *