Сусам при болести на храносмилателния тракт и панкреаса

Любителите на здравословното хранене употребяват тахан от сусам за намаляване на стомашната киселинност. Освен това, сусамовото масло увеличава броя на кръвните плочки — тромбоцитите. Това свойство на сусама спомага за съсирването на кръвта. Използва се от жени, които имат проблеми с месечния цикъл, но също така помага и при други смущения в кръвоспиращата функция, при склонност към кървене и т. н. Приема се по 1 супена лъжица три пъти дневно след храна.

Ан Уигмор е натуропат, която спокойно можем да наречем американската Лидия Ковачева. Уигмор е една от първите, които започнаха да популяризират идеите на суровоядството и гладуването в САЩ, още през 30-те години на миналия век. Благодарение на своите принципи, американката с литовски корени живее дълго и в добро здраве и помага на много хора в борбата им с различни заболявания.

Нека разберем защо тази забележителна жена препоръчва сусама в неговите най-разпространени форми – масло, тахан и семена.

Сусамът съдържа въглехидрати, аминокиселини, протеини, витамини А, В, С и Е. Той има високо съдържание на цинк, селен, калций, калий, магнезий, желязо, фосфор, фитин, свързани с правилния минерален баланс на организма, рибофлавин и тиамин. Тиаминът нормализира метаболизма и оптимизира функциите на нервната система.

Сусамът e източна подправка, която се използва като лекарство от китайската медицина още от времето на древните динасии. Този здравословен продукт се препоръчва и от съвременните диетолози и лекари за по-добро здраве.

За какво са полезни и как помагат сусамовите семена?

Уникалният състав на сусамовите семена дава основание да го включите в диетата си, дори и ако сте напълно здрави.

Най-важното вещество в сусама е сезаминът, който действа като силен антиоксидант. Той предотвратява злокачествените новообразувания. Сусамовото масло трябва да се ползва като ежедневна подправка от хората, които имат онкологични заболявания.

Сусамовите семена се считат за високо енергийна храна, която осигурява здраве и благополучие. Те са отличен източник на висококачествен протеин, необходим за растежа, особено на децата.

Две супени лъжици сусамов тахан осигуряват повече калций, отколкото чаша прясно мляко

Калцият , както знаете, е необходим за здравината на костите, помага за намаляване проявите на мигрена, отслабва и облекчава предменструалния синдром. Следователно, той е полезен за профилактика на остеопороза, особено за жени на възраст 45 години и повече.

Медта в сусамовите семена има противовъзпалителен ефект, помага за облекчаване на отоците при автоимунните заболявания (например при ревматоиден артрит, фибромиалгия).

Сусамовите семена имат висока концентрация на витамин Е, фолиева киселина и витамини от В-групата. Това включва ниацин, който повишава активността на гама-аминомаслената киселина в мозъка, облекчава тревожността и нормализира нощния сън.

Сусамовите семена съдържат специален елемент, наречен сусамов лигнин, който е антиоксидант . Действа като мощен абсорбатор, унищожава свободните радикали, помага за понижаване на холестерола в кръвта и нормализира високото кръвно налягане.

Семената от сусам имат важно свойство да подхранват централната нервна система, активират производството на хормони, укрепват сърцето и кръвоносните съдове, подобряват храносмилателния тракт и облекчават умората.

Значителна концентрация на витамин Е в този продукт се използва в козметиката за здравето и младостта на кожата, доброто състояние на косата и ноктите.

Фитоестрогенът, аналог на женските полови хормони, присъства в сусамовите семената. Следователно, сусамът засилва сексуалното желание при жените.

Маслото от сусам успокоява болката и сърбежа. Използва се при амфодонтоза и алвеоларна пиорея, гингивити и др. За целта се прави жабурене с една лъжица сусамово масло всяка сутрин и вечер за около 15 минути в течение на 15-20 дни. Ан Уигмор препоръчва на хората, които имат болна жлъчка и проблеми с черния дроб да приемат по една супена лъжица масло от сусам на гладно.

Сусамът като храна и лекарство

Както вече стана ясно, и за ползите на здравето, и като подправка за различни ястия, сусамът се използва само и единствено в сурова форма. Печеният сусам е вкусен, но той няма абсолютно никакви хранителни свойства.

Сусамовите семена се слагат в салати, ястия с ориз и зеленчуци на пара, смесват се с фурми и мед.

Сусамовият тахан е храна-лекарство. Включва се в храненето на болни от язвен колит, ентероколити и панкреатит. Полезен е при начални форми на атеросклероза, повишено ниво на мазнините и холестерина в кръвта и др.

Класическата смес от сусамов тахан и пчелен мед се използува също при болни с различни форми на белодробни заболявания и туберкулоза. Майките могат да дават тази смес на слаби и злояди деца. Хората с увеличени лимфни жлези трябва да го добавят в диетата си задължително. След тежки инфекции и оперативни намеси маслото от сусам ще направи възстановяването по-бързо и ефективно. И още – при изтощени организми, за засилване на имунитета и профилактично против бактериални и вирусни инфекции най-добре ще помогне чистото масло от сусам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *