Супер полезни хранителни комбинации за силен имунитет

Супер полезни хранителни комбинации за силен имунитет

Имунитетът на организма се обуславя от множество фактори, включително хранене. Освен това от голямо значение са балансираната диета, физическата активност, както и адекватното количество почивка и сън. Зимата е време на повишена заболеваемост и намален имунитет на организма, така че през този период си струва да се обърне внимание на онези хранителни продукти, които укрепват имунната система.

Тиква и моркови с провитамин

А Тиквата и морковите са отлични есенни източници на провитамин А (каротин). Именно витамин А, който се образува в организма от провитамин А, е силен антиоксидант, който ефективно премахва свободните радикали – излишъкът им допринася за увреждане на клетките, а оттам – и за нарушения на имунитета. Един от първите симптоми на неговия дефицит е отслабването на имунитета на организма и повишената чувствителност към инфекции.

Правилното ниво помага да се поддържа правилното състояние на епитела, „облицоващ“ дихателните пътища, като го предпазва от вируси и бактерии. Тъй като витамин А е мастноразтворим, за да се увеличи усвояването му, трябва да се добавя малко мазнина към зеленчукови ястия под формата на олио, семена или ядки. Тиквените семки са ценен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК).

Съдържащият се в тях кукурбитацин има антипаразитен ефект, а високото съдържание на цинк предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. Именно дефицитът на цинк повишава чувствителността към инфекции, причинява по-лошо зарастване на рани и причинява анорексия. Диетичните фибри, присъстващи в тиквата, моркова и цвеклото, формират основата за развитието на полезна чревна микрофлора, допринасяйки за укрепване на имунитета.

Чревните бактерии са в състояние да регулират имунната система, така че когато изпълняват ролята си ефективно, тялото ефективно се бори с всички инфекции. Не забравяйте да разнообразите есенното меню и да си осигурите всички хранителни вещества, зашото самите ние сме в състояние да предотвратим есенните инфекции без излишни добавки!

Зеленчуци и плодове – източник на витамин С и каротин

Зеленчуците и плодовете са източник на множество минерали и витамини. Адекватното снабдяване с тези съставки гарантира правилното функциониране на организма. Особено важно е да включите в диетата си зеленчуци и плодове, които съдържат витамин С и бета-каротин.

Зеленчуците и плодовете, които са особено добър източник на витамин С, включват: брюкселско зеле, хрян, зеле, червени и зелени чушки, магданоз, спанак, карфиол и колраби, както и касис, ягоди, диви ягоди, киви, лимон, грейпфрут и портокал.

За да осигурите на организма нужното количество бета-каротин, не бива да забравяте за: моркови, магданоз, къдраво зеле, спанак, киселец, лук, червен пипер, манголд и плодове като кайсии, пъпеши, праскови и сливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *