Стoйчо Баненски се регистрира за изборите като независим кандидат за Банско

Стoйчо Баненски се регистрира за изборите като независим кандидат за Банско

Заместник-кметът на община Банско Стойчо Баненски се регистрира за участие в предстоящите избори като независим кандидат за градоначалник. Баненски е издигнат от 5-членен инициативен комитет начело с бизнесмена Емил Витанов, чийто досег с политиката беше през 2005 г., когато бе кандидат-депутат за Благоевград от Коалиция на розата (БСД, НДПС, ОБТ).

Както писахме, очакванията са Баненски да бъде подкрепен от ГЕРБ, а спряганият доскоро партиен кандидат за кмет – ексдепутатът и настоящ заместник областен управител Александър Мацурев, да бъде включен в съветническата листа и впоследствие да получи поста председател на ОбС. Очаквано втората политическа сила в Банско – НДСВ, която през 2019 г. взе 5 съветнически места срещу 6 на ГЕРБ, заяви участието и на предстоящия вот – тя се регистрира за участие в надпреварата за кмет на Добринище, с. Места и с. Кремен, и за места в ОбС.

Двете села за пръв път ще избират кмет, след като промяна в Изборния закон позволи това да става във всички населени места с повече от 100 души население по постоянен адрес. ДПС, което преди 4 г. опипа почвата в Банско с кандидат за кмет на с. Филипово, а издигнатият от тях Фаим Молла взе властта с огромна преднина пред претендента от БСП, на предстоящия вот ще атакува освен кметското кресло в селото, още и поста кмет на община Банско, ще имат и самостоятелна съветническа листа.

В Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча освен за кмет на общината и за общински съветници, ДПС ще имат кандидати за кметове и във всички села. НДПС направи регистрация за кандидат-кмет в гоцеделчевското с. Лъжница, ще има и съветническа листа. На миналия местен вот през 2019 г. партията на Гюнер Тахир получи само 235 гласа за листата си, а кандидатът й за общински кмет зае последно място, но явно това не е потушило амбициите й да има свои представители във властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *