Строителен инженер оглави общинското „Благоевград Инвест – 2016“

Строителният инженер Илия Благоев Илиев е новият управител на благоевградското общинско дружество „Благоевград Инвест – 2016“ ЕООД. Той сменя на поста му инж. Венцислав Атанасов, който само преди няколко дни подаде оставка по лични причини и договорът му за управление с община Благоевград бе прекратен по взаимно съгласие.

На територията на Благоевград Илиев е работил в дружество на бившия зам. министър на регионалното развитие и дясна ръка на експрезидента Росен Плевнелиев – Георги Прегьов, а от 2016 г. е в София. На вчерашната сесия в Благоевград той се представи на съветниците и уточни, че бил поканен да се включи в инвестиционните програми за облагородяване на Благоевград и го направил с удоволствие, предава „Струма“.

С 31 гласа „за”, 6 „против” и 1 „въздържал се” общинските съветници дадоха картбланш и за възстановяването на друго общинско дружество – закритото преди 1 г. „Благоевград фест“ ЕООД вчера възкръсна под името „Арт Стейж енд фест“ ЕООД. Кметът Илко Стоянов призна, че още няма ясна концепция за това колко души ще работят в него, ще се прехвърлят ли активите на закритото дружество /като купената сцена/ към новооткритото и предположи, че най-вероятно то ще заработи следващата година. Обясни обаче идеята си – чрез „Арт Стейж енд фест“ като търговско дружество да стане възможна продажбата на билети за различни концерти, фестивали и др., защото самата община няма право да върти такава търговия.

Предложението за увеличаване броя на общинските дружества с още едно срещна категоричната съпротива на двама общински съветници – Калоян Ханджийски и Албина Анева. Ханджийски от ДБО я нарече „връщане на комунизма в действие“ и „лесен начин за крадене“ и подчерта, че ново общинско дружество е абсолютно ненужно. „Остава още Христина Шопова да се върне да го оглави и всичко ще си дойде на мястото“, подхвърли той и темата придоби остър политически характер. Красимир Роячки от ГЕРБ веднага скочи, че изказването му въобще не е на място, като се има предвид, че партията на Ханджийски ДБ е управлявала с БСП по времето на Румен Томов, когато 200 000 лв. печалба на закритото „Благоевград фест“ са били изхарчени незнайно за какво. Ханджийски обидено реагира, че никога не е бил във властта, и припомни огромните разходи за любимия на предишната управа фестивал „Франкофолии“, организиран от „Благоевград фест“, и двойните плащания по част от мероприятията във феста.

Независимата съветничка Албина Анева също се възпротиви на създаването на ново общинско дружество с мотива, че дейността му ще преповтори ангажиментите на многолюдния отдел „Култура“ в общината, но и нейните доводи не бяха взети предвид при гласуването на колегите й. Те приеха създаването на дружеството заедно с предложеното им име за управител в лицето на Яна Гюрова, организатор на културни прояви в направление „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *