Страшна напаст щурмува села в Пиринско, старци се бранят с пиратки

Диви прасета стигнаха до дворовете на къщите в планинските села Раздол, Гореме и Цапарево в община Струмяни. За това сигнализира жител на с. Раздол, който живее в Сандански, но почти всяка събота и неделя отива в селото, за да полива градината си.

Преди ден Стоян Николов е станал свидетел как сюрия диви прасета били на метри от нивата му. „Дворът на къщата е заграден и не могат да влязат вътре, но там, където няма ограда, е опасно”, каза Николов, цитиран от struma.bg.

В момента се събират картофите и зрелият боб и прибирането на реколтата става със страх от живущите в тези села. Глиганите се движат по 5-6 на група и са опасни. Хората от селото с нетърпение очакват да бъде открит ловният сезон за дивеч, за да се преместят глиганите на по-високо място в планината.

Стоян разказа, че преди няколко дни 75-годишната Стефка Николова от с. Раздол попаднала на няколко диви прасета. Жената имала в джоба си пиратки, хвърлила две от тях срещу глиганите и те побягнали в гората.

В санданското село Склаве дивите прасета са стигнали до лозовите масиви. Те са нанесли щети, като са изпочупили колове и са скъсали телените въжета. Освен това са оставили без грозде десетки лозови масиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *