Стоян Стоев: Да създадем регионален туристически бранд, обединяващ виното, историята и туризма

Изграждане на реална връзка между винопроизводството, историята на региона и туризма са основа за устойчиво развитие на регионалната икономика. Това подчерта Стоян Стоев, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС в рамките на разговори с винопроизводители от община Сандански.

„Трябва да мислим в посока защита на регионалния етикет на винопроизводството ни и създаване на реален винен маршрут, обхващащ богатството на избите, които имаме“, коментира Стоян Стоев. Според него е нужно и да се създаде по-добра връзка между трите елемента – история, вино и туризъм.

„Имаме хилядолетна история, която се преплита във винопроизводството и сама по себе си е основа все повече туристи да идват тук. Заедно с минералната вода и уникалния климат може да завършим един туристически продукт, който не може да бъде намерен никъде другаде в страната“, коментира още Стоян Стоев и подчерта, че всички тези действия трябва да се планират заедно с хората, които работят на терен, познават проблемите и имат визия за развитие.

Все повече туристи идват във винарните в региона и това е един допълнителен сегмент, който дава приход на местния бизнес. До голяма степен той обаче се развива само на основата на предприемчивостта на винопроизводителите и активността на туроператорите.

„Нужно е държавата да подпомогне позиционирането на Сандански и региона именно като дестинация не само за балнео туризъм“, коментираха винопроизводители. Стоян Стоев допълни, че е нужно и повече усилия за представяне на туристическите дадености и за големия транзитен трафик, който преминава през АМ „Струма“.

„Хиляди хора пътуват за морска почивка в Гърция или на ски в Банско и региона. Ако знаят какво богатство има само на няколко километра от техния маршрут със сигурност биха отделили време, за да го видят“, категоричен бе той и представи идеите си за дообогатяване на усилията в тази посока на национално ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *