Столтенберг: Подгответе се за дълга война в Украйна

Няма да има бърз край на войната в Украйна, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. „Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се очаква, когато започват. Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна“, каза Столтенберг в интервю за германската медийна група Funke, цитиран от БГНЕС.

През юни Киев започна контраофанзива, отблъсквайки укрепените руски позиции в южната и източната част на страната, но постигна ограничени успехи.

„Всички ние желаем бърз мир“, каза Столтенберг. „Но в същото време трябва да признаем: ако президентът (Володимир) Зеленски и украинците спрат да се бият, страната им вече няма да съществува.

„Ако президентът (Владимир) Путин и Русия положат оръжията си, ще имаме мир“.

Относно амбициите на Украйна да се присъедини към Алианса Столтенберг заяви: „Няма съмнение, че Украйна в крайна сметка ще бъде в НАТО.“

По време на срещата на върха на алианса през юли Киев се е „приближил до НАТО“, каза той. „Когато тази война приключи, ние се нуждаем от гаранции за сигурността на Украйна. В противен случай историята може да се повтори“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *