Стойко Сакалиев се върна в НСА, иска да е треньор и учител

Бившият футболист на ЦСКА, понастоящем помощник-треньор в „Септември“ (Симитли), Стойко Сакалиев поднови образованието си в НСА.

41-годишният спортист разкри, че зад мотивацията се крие име, и то не кое да е, а това на любимата му – Ваня. Той сподели, че за първи път в живота среща жена, която го кара да мисли, че любовта не е преходно чувство. Нежната половинка има момченце на осем години, което сега се учи да вкарва голове в червената школа. Друга любопитна подробност от живота на Саката е, че неговата дъщеря Любомира смята да кандидатства в Южна Корея, и ако не бъде приета там, ще се насочи към Нидерландия или Англия. Решение, с което популярният татко се гордее.

„През пандемията поднових образованието си в Национална спортна академия (НСА) с треньорски профил. На този етап минава добре. Уча онлайн, имах няколко изпита, които бяха присъствени. Това бяха биохимия, информатика, баскетбол, волейбол и ски. Доволен съм, защото ги взех с „много добър“, което значи, че по някакъв начин съм се постарал. До средата на тази година имам още няколко изпита, които трябва да взема, за да завърша 2-ри курс. След това съм си казал, че ще запиша още една специалност с учителски профил. Така ще се постарая да приключа образованието си с две различни специалности – треньорски профил и учителски“, казва Сакалиев пред „Телеграф“. Той стартира образованието си през далечната 2004 година. „Човекът до мен ме подкрепи, даде ми съвети за нещо, което бях оставил встрани. Вслушах се в приказките й, радвам се, че поддържам това ниво и в скоро време, стига да съм жив и здрав, ще имам висше образование“, допълва спортистът.

Всъщност „човекът“ се казва Ваня – жена, с която той се познава от дълги години, може би 20. „В живота винаги съм търсил онази жена, с която не просто да живея, а да изживявам. Търсил съм семейство и уют. В този човек виждам това, което съм искал, това, което съм търсил.

Скоро ще станат три години, в които до мен е една прекрасна и умна жена, която ми дава прави насоки в живота и ми помага.

Тя се казва Ваня. Ние се познаваме от дълго време. Никога обаче не сме си представяли, че ще бъдем заедно. Може би съдбата или ситуацията, по-скоро моментът беше такъв, че тя беше сама, аз бях сам – случи се“, разкрива още Стойко. Половинката му е от с. Говедарци, откъдето е й неговата майка. Всъщност в селцето бившият футболист прекарва голяма част от времето си. “Връзката ни се дължи на това, че и двамата искаме да бъдем пример за семейство. Да имам един красив и спокоен живот, да се обичаме и уважаваме един друг. И да покажем, че любовта не е преходна, тя е трайна и може да съществува. Вярвам, че я има, както се казва, докато двама души смъртта ги раздели“, с усмивка споделя той. Говори с голяма любов за доведения си син. „Вече е на 8 години. Той не е мое дете, но го чувствам като мое, защото живеем всички заедно. Записахме го да тренира футбол в ЦСКА. Надявам се един ден да е уверен, по-амбициозен, да стане спортист с мечти, които да реализира“, споделя още звездата.

Другата любима жена е дъщеря му Любомира. Бубето, както я наричат в семейството, знае 4 езика, един от които корейски. На 18 години е. „Тази година ще завърши, фокусирали сме се върху това къде ще кандидатства. Тя си е избрала, на първо място, Южна Корея. Ще подаде още в Нидерландия, Италия и Англия. Специално за Лондон не съм ок, не ми допада чисто емигрантски. Тя е самостоятелна. Живее в Бургас, отговорна е и знам, че няма да има проблем. Дори да е сама там, трябва да свикне с това да се бори с живота. Не може да разчита изцяло на родителите. Хубаво е човек да се сблъсква с трудности, за да изгради характер“, казва бившият нападател.

Щерка му си няма приятел, според Саката ще срещне голямата любов зад граница. „Тя разсъждава по много различен начин от момичетата у нас на тази възраст и това ме радва“, казва той. Любомира танцува. Със свои приятелки прави група, от години се включват в програмите на различни спектакли и концертни изяви. „През лятото корейският посланик беше на гости в Бургас, тогава имаше ангажимент към посрещането. Танците я разтоварват, харесват й. Като баща съм й казвал, че няма нищо лошо в хобитата, но образованието в този момент е на първо място“, категоричен е ексфутболистът.

Обикаля Родопите и Стара планина

Стойко и Ваня обичат да релаксират сред природата, това е една от причините планът им за лятото да е готов. „Искаме да обърнем внимание на природата у нас. Има страхотни места, за които дори не подозираме. Ще посетим Родопите, Стара планина… Искам да се насладя на красотата тук. Когато нещата се успокоят, ще отскоча до Италия и още една-две държави. Въпрос на желание, пари и обстоятелства“, казва той.

Мечтае да се върне на „Армията“

Голямата мечта на Сакалиев е да се върне на „Армията“, но този път като треньор. „Гоня моята цел, един ден да стъпя на „Армията“ като треньор и човек, който подпомага по някакъв начин развитието на българския футбол и специално в ЦСКА. Сегашното състояние на тима е съвкупност от много неща. Искам да виждам хора, които обичат ЦСКА и дават всичко от себе си, за да върви нагоре“, споделя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *