Стефан Янев: Не познавам Пламен Николов, желая му успех

Не е продуктивно в момента да се говори с ултиматуми, заяви служебният премиер Стефан Янев, цитиран от БНР. Той бе гост на 18-ото гайдарско надсвирване в Гела.

На Илинденските поляни край родопското село Гела служебният министър-председател за първи път коментира номинацията на „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов.

„Не го познавам, нямал съм честа да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна, неговата личност е от изключителна важност, дали е той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно хоризонт, за да направи необходимите реформи. Ако това не се случи, алтернативата е задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, каза Стефан Янев.

Янев каза, че очаква депутатите да намерят необходимата сила и мъдрост, за да направят или подкрепят необходимите коалиции и мнозинства за постигане на стабилно управление. То трябва да отговаря на очакванията на българските граждани, които искат промяна и очакват продължаване на реформите, започнати от служебния кабинет, подчерта Янев.

„Приоритетите, които чухме от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят включително и свършеното от служебния кабинет и по отношение на подготовката за бъдеща вълна при неблагоприятно развитие на Covid-19, и по отношение на Плана за възстановяване и развитие – нещата са до голяма степен свършени. От тук нататък могат само да бъдат продължени. По същия начин стои въпросът с пенсиите, основата е положена, при добро желание от парламента всички тези неща могат да се случат от порядъка на месец-два“.

Запитан дали трябва в редовния кабинет да има министри на служебното правителство Стефан Янев заяви: „Нека не се занимаваме със спрягане. Това е въпрос на приоритети и на разговори между партиите. На базата на техните приоритети, на базата на това, което те смятат за важно, и на базата на това, което вече споменах, кандидатът за премиер – дали е в състояние да води и да бъде добър ръководител и мениджър, той ще си намери подходящите хора. Аз не бих искал да спекулирам с никакви имена и да казвам, че това трябва или не трябва да става“.

До края на годината се очаква да започне работа граничният пункт „Рудозем-Ксанти“, предаде БНТ.

Строителството от българска страна ще приключи до края на август, в това се увери и служебният премиер Стефан Янев, който посети и разгледа пункта, който вече има акт 15.

Предстоят разговори с гръцките власти за готовността на инфраструктурата в южната ни съседка пунктът да поеме трафик от автомобили до 3,5 тона и така да намалеят опашките на Кулата и Маказа. В строителството на наша територия са вложени 17 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *