Стефан Апостолов измести дори водача Росен Желязков

Водачът на листа на парламентарен вот е почти „бетониран“ по закон от детрониране от лидерската позиция с преференции? Но вотът на 4 април роди прецедент. Листата е на ГЕРБ, районът – Благоевград.

Според Изборния кодекс преференциалното гласуване сработва тогава, когато поне 7% от гласоподавателите на партията в избирателния район са предпочели даден кандидат от листата, пише Клуб Z. Водачът на листата обаче получава „служебна преференция“ от всяка бюлетина, в която не е посочен изрично друг кандидат. Така де факто смяната на първия в листата е почти немислима.

Но 22-ият в листата на ГЕРБ в Благоевград Стефан Апостолов преодоля бариерата и от последен стана първи. И то срещу действащ министър – Росен Желязков, става ясно от протокола на Районната избирателна комисия, макар и още да не са обявени окончателни резултати от вота.

Коалицията ГЕРБ/СДС получава общо 53 641 бюлетини в Благоевградския район. Точно 6875 от тях са без преференция, тоест в полза на водача Желязков. Самият той получава и 2380 активни преференции или общо 9255.

Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов и е бивш футболен съдия и депутат в 44-ия парламент – отново след пренареждане на листата, на 4 април взима 9507 преференции. Или с 252 гласа повече от Желязков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *