Стартира ваксинирането на избирателните комисии, зелените коридори – след 10 март

“Зелените коридори” се очаква да се възстановят отново, след като премине първата фаза на ваксиниране на избирателните комисии. Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов вчера. Той се включи в традиционното гражданско поклонение пред Докторската градина в София, издигнат в чест на героите медици, загинали в Руско-турската освободителна война.

Той обясни още, че в момента няма отворен „зелен коридор“, защото реално започва масовата ваксинация на секционните и районните избирателни комисии. „Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници, където са отворени пак по толкова пунктове, колкото бяха и когато имаше „зелени коридори“, обясни Балтов. По думите му идеята е максимално бързо – до 10 март, всички от избирателните комисии, които желаят, да бъдат ваксинирани с “първа игла“ на Pfizer. След 21 дни ще им бъде поставена и втората доза. Тока за 4 април

да бъдат покрити с 2 дози

ваксина членовете на секционните и районните избирателни комисии.

“В момента, в който обявихме, че приоритетно минават секционните и районните избирателни комисии, хората разбраха, че просто ще изчакат до 15 март. В момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава отново ще се отворят и „зелените коридори“, обясни проф. Балтов. По думите му няма достатъчно ваксини и изтъкна, че у нас не са пристигнали очакваните количества ваксини през миналия месец .

“Надяваме се, че ще има

допълнителни доставки

през март. Общо заявеното количество е около 550 000 дози. Нищо няма да попречи да продължим, но сега приоритетно са избирателните комисии”, отбеляза отново проф. Асен Балтов.

Междувременно и вчера „зеленият коридор” остана отворен, но приоритетно се ваксинират хората от 3-а и 4-а фаза. И във вторник се извиха опашки пред имунизационните пунктове, в които все още имаше ваксини. Припомняме, че поради изчерпване на количествата ваксини свободният достъп за ваксиниране беше преустановен още вчера в „Пирогов“, ВМА, а във УМБАЛ “Св. Анна“ още в неделя следобед. Вчера обаче мобилен екип на столичната болница „Св. Анна“ извърши имунизация на жителите на село Габер, Софийска област.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вчера сутринта в 8 часа бяха възобновени „зелените коридори“. Още преди отварянето на кабинета пред болницата се извиха опашки. Ваксинирането преустанови работа след няколко часа, защото бяха изчерпани количествата. Пунктът има готовност да възобнови работа при ново зареждане.

Ваксинирането срещу COVID-19 в Русе без предварително записване се възобновява с отварянето на няколко „зелени коридора“, съобщиха от Областния оперативен щаб.

В УМБАЛ „Канев“ от 15,00 ч. до 18,00 ч. могат да се имунизират желаещите, които не попадат в съответната фаза на ваксинационния план. Днес „зелен коридор“ ще има единствено в МБАЛ „Юлия Вревска“ в град Бяла. Ваксинирането без записване ще става между 10 и 16 часа. Навсякъде иминузацията се извършва с „Астра Зенека“.

Шефът на „Пирогов“ проф Балтов увери, че до 10 март всички от избирателните комисии, които желаят, ще бъдат ваксинирани с първа доза на Pfizer.

Д-р Маджаров: Болниците са подготвени за нова вълна

Болниците сега са значително по-подготвени за евентуална нова вълна от коронавирус, отколкото преди една година. Това коментира председателят на Български лекарски съюз Иван Маджаров. Той обясни, че преди в по-голямата част от болниците, с изключение на няколко големи, не е имало дори разкрити COVID отделения. Ималo e проблеми с логистиката и с персонала.

Според шефа на лекaрския съюз болниците значително по-леко приемат ситуацията с повишения брой заболели. Той изтъкна още, че голяма част от гилдията вече е преболедувала COVID-19.

„Сега ситуацията е много по-различна и системата работи много по-спокойно – болниците работят, поемат пациентите, независимо че се повишават бройките заболели в отделенията“, каза той.

Д-р Маджаров обясни, че миналата година проблемът е бил, че голяма част от легловата база в страната, която е около 50 хиляди, е трябвало много бързо и в движение да трансформират в „ковид легла“.

„Практически сме готови за това, което се случва. Надявам се наистина със затоплянето на времето да не се стигне момент, в който здравната и болничната система да не могат да се справят“, коментира още д-р Маджаров.

„Хората гледат много по-отговорно на ситуацията с този вирус в сравнение с миналата година“, каза още Маджаров. Шефът на Българския лекарски съюз изрази удовлетворение, че най-накрая общопрактикуващите лекари са заявили категорично, че ще се включат в процеса на имунизацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *