Станилия Стаменова не можа да стигне до полуфиналите

Единствената българска представителка в кану-каяка на Олимпийските игри в Токио 2020 Станилия Стаменова не можа да се класира за полуфиналите в дисциплината 200 метра спринт с кану, след като завърши на пета позиция в четвъртфиналното си гребане.

33-годишната световна шампионка от 2015 година в Милано и трикратна европейска шмпионка, която тренира в Русе, даде време от 48.939 секунди и завърши с почти 2 зад победителката от Беларус Алена Наздрова. Именно Наздрова беше фаворитка в този четвъртфинал, а Лиза Ян от Германия с 0.999 секунди изоставане завърши на второ място и също се класира за следващата фаза.

За съжаление, още след старта Станилия остана някъде около 4-5-о място и до края на дължината не можа да компенсира изоставането си от беларускинята. Разликата между първите две лодки се увеличи в последните 100 метра от дължината и Стаменова трябваше да приеме, че няма да може да се пребори за полуфинал.

Станилия сбъдна мечтата си да участва на Олимпийски игри и направи общо два старта, като четвъртфиналът ще бъде и последното ѝ състезание в кариерата, защото още преди няколко дни тя обяви, че ще се оттегли от спорта.

„Олимпийските игри в Токио приключиха за мен със смесени чувства. Това бе последната ми гонка за България. Много съм развълнувана. Бях болна и сега съм болна. Стигнах до това участие в Токио, а можеше и въобще да не участвам. Абсолютно решението ми да спра със спорта е окончателно“, заяви Станилия Стаменова няколко минути след ганката си на 1/4-финалите на Олимпийските игри в Токио.

„Предстоят ми други неща. Да бъда близо до семейството ми. 10 години правих каквото трябва, спях сама в хотелски стаи без да има с кой една дума да си кажа. Мисля, че постигнах доста. Бях първата жена кануистка в България. Само създавах параметрите на този спорт в България. Бих помагала на кану-каяка в България с каквото мога. През годините съм изградила много контакти в цял свят, с които също да съм полезна“, добави Стаменова.

„Иска ми се да бъдат оптимистка за нашия спорт в България, но ще трябва да се променят някои неща, за да се тръгне в правилната посока“, завърши 33-годишната Стаменова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *