Срив в цената на зелената салата от 45 ст. на 20 ст. притесни собствениците на оранжерии

Срив на цените на ранните зеленчуци притесни сериозно производителите от Санданско-Петрички регион. Те отчитат, че за седмица два пъти е паднала изкупната цена на зелената салата маруля, която в момента се търгува на цена от 0.20 лева на бройка, връзка от 10 репички се изкупува на 0.35 лв., зелен кромид лук върви на цена от 0.25 лева на връзка от 5 стръка.

Преди броени дни марулята е изкупувана на 0.45 лева за бройка, репичките – 0.65 лева, зеленият кромид лук на 0.40 лв. Оранжериите за ранни зеленчуци са пълни с готова продукция за продажба, но производителите направо отказват да берат с надежда цената да се повиши, пише „Струма“. Други продават и чистят оранжериите, тъй като разсадът на новата реколта оранжерийни домати, краставица и пипер вече е готов за засаждане.

Производителят Кирил Костов коментира ситуацията така: „Не знам каква е причината за падането на цената на зелената салата, която съм произвел. Не е нормална тази цена за нас. За да отгледаш салата, си платил 0.8 лв. на бройка, като има разходи за препарати, ток, вода, т.е. при 20 стотинки за бройка ние сме на загуба. Очаквам да се вдигне цената в съботните дни, защото от 20 март започвам със засаждане на ранните домати. Разсадът ми е готов”, каза К. Костов, който има 4 декара оранжерии в района на Стара гара край Сандански.

„Миналата година корен маруля се изкупуваше на 0.70 лв. на бройка, репичката не падна под 0.60 лв. на връзка. Съседът по оранжерии Стоян Иванов каза, че това е подигравка с труда ни. Вчера идват прекупвачи и ми обявят цена от 10 стотинки!”, недоволства Костов.

Васил Василев, който за първи път тази година се занимава със зеленчукопроизводство, бе доста лаконичен по темата: „Вложил съм близо 12 000 лева, за да построя оранжерията от декар и половина. Бера от няколко дни, цената е много ниска и няма да мога да реализирам никаква печалба”. Той е с очакване да покрие разходите от реколтата на ранните домати и краставици, които до края на месеца ще засади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *