Срещу 3,3 млн. лв. тандемът Шапков-Узунов ще строи 17 км водопроводи в Гърмен

Срещу 3,3 млн. лв. тандемът Шапков-Узунов ще строи 17 км водопроводи в Гърмен

Обединение „Гърмен – 21“ ДЗЗД, включващо благоевградската строителна фирма „Престиж бизнес-93“ ООД на Георги Шапков и Любен Янев и регистрираното в с. Дъбница „Билдинг компани“ ЕООД на предприемача Бисер Узунов, спечели мегапоръчката на община Гърмен за изграждане на водохващане, външни водопроводи и резервоари за селата Ковачевица и Горно Дряново.

Прогнозната й стойност беше 3 419 841,56 лв. без ДДС, но конкуренцията свали цените и обединението спечели разделената на 2 обществена поръчка срещу 3 364 411 лв. без ДДС. Цената бе постигната, въпреки че за по-тежкия обект – водопровода на Ковачевица, „Гърмен – 21“ ДЗЗД даде най-висока цена и получи комплексна оценка от 89,42 точки.

Останалите претенденти за гърменските милиони бяха „КСМ строй” ООД на братята от с. Буково Сухат и Кадри Мехрем, гоцеделчевската БКС ЕООД на Руен Кирев, „Виа Конструкт груп” ЕООД на софиянеца Велизар Радев, пазарджишката „Стройремонт” ЕООД на Камен Василев, ДЗЗД „Водопроводи“ и „БГ Ленд Ко“ на благоевградчанина Велимир Магурев.

БКС, „Виа Конструкт груп” и „БГ Ленд Ко“ обаче бяха отрязани от конкурса още на ниво „техническо предложение“ и дори не успяха да декриптират ценовите си оферти, пише „Струма“.

И двата обекта са от изключителна важност за община Гърмен, която от десетилетия търпи недостиг на питейна вода. Село Ковачевица, в което през лятото има бум на туристи, в момента се водоснабдява от 3 местни каптажа – „Горно ливаде“, „Рударя“ и „Паласовото“, а изграденият над селото резервоар с обем 70 куб.м е крайно недостатъчен. За осигуряване на достатъчно вода е необходимо допълнително водоснабдяване от нов водоизточник, който в момента е каптиран и се ползва за пиене на вода от туристите. Той се намира в местността Вриз на височина 1358,50 м, изследван е и за да стигне водата от него до селото, е необходимо да се изгради довеждащ водопровод с дължина 10 000 метра до нов резервоар с обем от 300 куб.м.

Село Горно Дряново пък се водоснабдява от река Църна, приток на река Дряновска. Водохващането е открито и се намира на около 3,3 км от селото, има и изграден съществуващ резервоар с обем 300 куб.м. За подобряване на водоснабдяването е необходимо изграждане на ново водохващане на Черешово дере, приток на река Дряновска, и изграждане на нов резервоар с обем 300 куб.м. Освен него, ДЗЗД „Гърмен – 21“ трябва да изгради и довеждащ водопровод с обща дължина от 7000 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *