Спреният на границата с Македония Виктор: Поведението на властите беше арогантно

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

Новото напрежение по оста София-Скопие възникна, след като на границата със Северна Македония беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови. С протестна нота, българското външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз.

„Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *