Спират Международния джаз фестивал в Банско

Тази година 24-ото издание на Международния джаз фестивал в Банско няма да се състои. Това обяви съпругата на починалия през месец ноември организатор на събитието д-р Емил Илиев – Татяна Илиева. Наследницата на доктора разпространи отворено писмо до президента, министър-председателя, културния министър и омбудсмана. В него тя обвинява Община Банско в опит за кражба на интелектуална собственост.

„В продължение на 23 години моят съпруг организираше този фестивал като негов идеолог, създател и меценат със своята еднолична фирма. Фестивалът се превърна в неизменна част от живота на семейството ни. Докторът наричаше този фестивал „своето дете“. Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен. Нашата 14-годишна дъщеря отрасна до фестивалната сцена с мечтата някой ден да замени баща си като организатор“, пише Илиева.

Тя съобщава, че след кончината на мъжа й обаче кметът на града – Иван Кадев, е настоял, че форумът принадлежи на града. „С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, цялото му познание за интелектуалния продукт, който той създаде“, добавя съпругата на д-р Емил Илиев. Тя е категорична, че покойният вече организатор на фестивала никога не е искал да го дари на общината, „ тъй като тя няма компетентността да го организира, а да е продуцент или меценат не е сред присъщите ѝ дейности“.

Татяна Илиева съобщава, че през месец февруари от общината са подали заявление в Патентното ведомство да запазят за себе си марката „Международен джаз фестивал Банско”.

„В продължение на четири месеца ръководството на Община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място „Почетен председател“ за мен. Размяна на писма и разговори без последствия ни попречиха да започнем организаторската работа. На 11-ти май 2021 г. вероятно медийният шум принуди общинското ръководство в лицето на г-н Кадев да ми изпрати писмо, с което потвърждава, че с нас ще бъде подписан договор за спонсорство и се очаква в срок до 21 май да изпратим проекто-бюджет и програма, за да можем след 24 май да започнем организацията на фестивала. Ние отговорихме в срок. Но на 19 май, отново зад гърба ни, общинското ръководство подписва договор с фирма, която няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. Разбира се, с благословията на Общинския съвет, след представяне единствено на избраната печеливша фирма – нещо, на което ние нямахме шанс да бъдем поканени“, пише още Илиева.

Като наследник на организатора на фестивала тя заявява, че форумът, който местната управа ще организира, няма да е 24-о издание на джаз форума, който вече почти четвърт век се провежда в Банско. Илиева пише, че забранява на общината да използва името на съпруга й за събитието си. Тя ще върне и почетния знак на Банско, който бе връчен на д-р Илиев преди 14 години.

В отговор на писмото на съпругата на основателя на Международния джаз фестивал д-р Емил Илиев кметът на Банско Иван Кадев беше лаконичен. „Обидени сме от думите на съпругата, която ни обвинява в некомпетентност и заявяваме, че не се отказваме фестивала да бъде организиран от община Банско, а не от неговите наследници. Ако трябва с г-жа Илиева ще се видим в съда“, твърдо заяви кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *