Спешните случаи на Ковид-19 – ротационно в хирургичните отделения

Разкриването на нови ковидни отделения в МБАЛ – Благоевград ще става поетапно, съобразно броя на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация. В момента трите отделения – инфекциозно, вътрешно и „Уши, нос, гърло“, са пълни, наред е да се отвори неврологично за болни с усложнения от Ковид-19, заяви шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

На вчерашната среща, която бе инициирана от директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов с болничните директори, освен завишаването на ръста на заразените и хоспитализираните с коронавирус е обсъдено как ще се провежда лечението при спешните случаи. Договорено е това да става в отделенията по хирургия и кардиология в държавната и частната болница ПУЛС на ротационен принцип. В първите две седмици от месеца животозастрашаващите случаи ще се приемат в едната болница, а в следващите две седмици – в другата, обясни д-р Митев.

Началникът на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитров заяви, че към момента има 8 хоспитализирани пациенти с коронавирус. „Всички са млади хора, 30-40-годишни. Най-възрастната беше 67-годишна жена, но снощи състоянието й се влоши и бе преместена в отделението по реанимация”, съобщи д-р Димитров.

Как ще се реализира обаче идеята за разделяне на хирургично отделение – за ковидно болни и за спешни случаи, предстои да стане ясно до дни, пише в. „Струма“. Предимно млади хора са сред новите случаи на заразени, които вчера са установени в микролабораторията на МБАЛ – Благоевград.

„От 100 проби 30 са положителни. Оплакванията са предимно за хрема, дрезгав глас и отпадналост”, каза шефката на лабораторията д-р Цветанка Иванова.

В 15 области, в това число и в Благоевградска, е доказано разпространение на британския вариант на Ковид-19, съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 у нас и в Германия британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

От вчера до 22 март се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ на територията на област Благоевград, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забранява се посещението на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ в област Благоевград, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *