Спешна помощ на крак: От 460 случая за три дни, 120 свързани с Ковид

„Екипите на Спешна помощ в Пиринско са реагирали на 460 случая, от които 180 повиквания на телефон 112, а 280 души са били прегледани амбулаторно във филиалите само за три дни – от 2 до 4 април. 58 от обажданията на 112 са били свързани с Ковид-19, както и 63 от амбулаторните прегледи. От тях 18 са приети за болнично лечение, като най-много – 12, са в Благоевград, 3 в Сандански, 2 в Разлог и 1 в Гоце Делчев”, заяви за в. „Струма“ директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Красимир Михайлов.

„31 са хоспитализираните през тези три дни с други заболявания, от които 8 с инсулт, 12 с хипертонии, 8 със сърдечносъдови проблеми и др. През почивните дни спешните екипи са реагирали и на две пътнотранспортни произшествия – едното между Якоруда и с. Черна Места, а другото в Кресненското дефиле, като е оказана помощ на пострадалите.

Всички спешни екипи в Благоевградска област са в пълен състав. За момента нямаме случай да е отказан прием на болен от Ковид-19 поради липса на легла. Има натиск върху здравната система, но в сравнение с предишната седмица забелязваме леко намаляване”, отбеляза д-р Михайлов.

Макар и трудно, но все още могат да се намерят свободни болнични легла в ковидните отделения. Едно легло остава незаето за не повече от час, тъй като веднага след като бъде изписан пациент, друг постъпва.

В МБАЛ – Благоевград хоспитализираните с Ковид-19 са към 140, нови легла се разкриват в частната болница ПУЛС, които вече са към 80, и като се прибавят и 14 легла в общинския тубдиспансер и 7 в ковидния сектор на онкоболницата, то общият брой на болните е над 240 само в тези 4 лечебни заведения.

Над 100 са хоспитализираните в МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев, пълни са и ковидните отделения на разложката болница и Югозападната болница в Сандански и Петрич.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в Благоевградска област и ежедневно нарастващия брой на лица с доказана ковидна инфекция, със заповед от вчера директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов нареди на двете болници – МБАЛ – Благоевград и ПУЛС, да си взаимодействат. Пациентите със спешни хирургични заболявания, без наличие на коронавирус, от днес до 19 април включително ще бъдат обслужвани от хирурзите на държавната болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *