Спанакът подобрява и здравето на очите, нормализира кръвното налягане

Спанакът подобрява и здравето на очите, нормализира кръвното налягане

Измежду зеленолистните зеленчуци спанакът взима първото място за най-много хранителни вещества и антиоксиданти. Макар че няма доказателства за придобиване на свръхспособности от спанака, каквито са представени в стари анимационни филми, полезните свойства на спанака могат да укрепят организма с биоактивни съединения и нутриенти.

1. Бори се с оксидативния стрес

Антиоксидантите в спанака са естествен начин за борба със свободните радикали в организма, предотвратявайки оксидативния стрес. Това е един от начините на организма да намали риска от раково заболяване или диабет. В спанака се съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, които съответно намаляват риска от инфекции и възпаления, както и от ракови и хронични заболявания.

2. Подобрява здравето на очите

Каротеноидите са пигменти, които защитават очите от щети, породени от слънчева светлина. В спанака се съдържат зеаксантин и лутеин, които са каротеноиди, способни да предотвратят дегенерация на макулата и, според някои проучвания, даже са способни да помогнат на окото да се възстанови от съществуващи щети.

3. Помага за нормално кръвно налягане

В спанака се съдържат големи количества нитрати, които могат да помогнат в нормализирането на нивата на кръвно налягане в организма, понижавайки риска от сърдечно заболяване. Нитратите се превръщат в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, спомагайки за понижаване на кръвното налягане.

4. Укрепва имунната система

Каротеноидите в спанака могат да бъдат преобразувани от организма във витамин А, който в комбинация с витамин С, цинка и магнезия в спанака служи за цялостно укрепване на имунната система.

5. Помага при отслабване

Заради ниската си калорийна стойност и високото наличие на фибри в спанака, зеленчукът се явява като ефективно средство за поддържане на ситостта по-дълго време, както и за подобряване на храносмилането и смъкването на кръвната захар.

Спанакът се класифицира като суперхрана заради голямото си богатство от полезни съединения, пише puls.bg. Високото наличие на витамини и минерали носи множество ползи за организма – антиоксидантите работят против оксидативния стрес, а витамините и минералите имат множество ползи, сред които укрепване на имунната система и предпазвайки от различни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *