Социалистите в Кресна: БСП беше наказана, защото се превърна в партия от статуквото!

Обновлението на БСП минава през оставката на Корнелия Нинова. В това е категоричен Петър Петров, председател на общинската организация на партията в Кресна. Проведените през уикенда срещи на местните партийни ръководство с председателя и Националния предизборен щаб не успокоиха напрежението сред актива в Пиринско и не уталожиха следизборните страсти. Разочаровани от резултатите от вота, много от партийните структури в Благоевградско настояха именно Нинова да поеме отговорност и да подаде оставка.

За първи път от шест години БСП в Кресна се нарежда на второ място като изборен резултат, но причините за това са много, категоричен е Петров, който в подробен коментар изложи своята гледна точка за краха на столетната партия. Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

Проведените на 04.04.2021 г. избори за народни представители в Република България се превърнаха във фиаско за провежданата в последните месеци политика на настоящото ръководство на Българската социалистическа партия. Очакваните последствия от глуповатото упорство, с което лидерът на БСП натрапчиво отказваше да посочи настоящата президентска двойка, като естествен и неоспорим избор на партията за предстоящите през есента президентски избори; демонстрираното арогантно самодоволство и самодостатъчност, чрез непрекъснато натрапваната на избирателите мантра, че само БСП е единствената възможна алтернатива на ПП ГЕРБ; непреставащата вътрешнопартийна вендета; липсата на адекватна предизборна кампания и откровеният авторитаризъм при подреждането на листите, както и множество други причини не можеше да не доведе до подобен резултат.

БСП беше не просто наказана! Избирателят буквално се саморазправи с БСП, като й отреди място сред партиите на статуквото, въпреки че повече от четири години партията се опитваше да изгражда различен имидж.

Сега е удобно да се самозалъгваме с хипотезата, че видите ли, това е ефектът от протестната вълна и изборите са спечелени от партиите на протеста, защото БСП можеше и трябваше да бъде неразривна част и дори водеща протестите сила. Неразумното перчене със самостоятелни митинги не можеше да не бъде схванато от обикновения избирател като открит опит да се демонстрира дистанция от протестиращите. Това позволи на партии, като ДА БЪЛГАРИЯ и ИЗПРАВИ СЕ да „яхнат“ протеста, да размахат в него лозунги, с които поставиха знак на равенство между БСП, ГЕРБ И ДПС и в крайна сметка да извадят двойна изгода:

– да оползотворят активното си присъствие с увеличаване на своя електорален потенциал;

– да изтикат БСП в страни и да я представят като ретроградна сила от миналото, която се родее с ГЕРБ и ДПС.

А какво да кажем за абсурдната вътрешнопартийна вендета, която вместо да спре след мажоритарния избор на председателя се развихри с още по-голяма сила, за да роди уродливи административни практики и произвол на областно ниво, изразяващ се в нелогичен и откровено вреден подбор и подредба на кандидатстките листи, липса на всякаква чуваемост и спускане отгоре на парашутисти-водачи, които не само не познават регионите си, а и с нищо не допринасят за силата на листите. Днес е повече от логично да се запитаме, не е ли по-добре хората, които наистина са работили по места, да заемат полагащите им се банки в парламента?

След всичко казано, можеше ли Кресна да бъде изключение от общата картина? Можеше ли да продължава да бъде остров на спокойствието? Сигурно ще ви прозвучи странно, но моят отговор е: „ДА, МОЖЕШЕ!“ Впрочем, истинският въпрос е, трябваше ли Кресна да остане остров на спокойствието и тук моят категоричен отговор вече е различен: „НЕ, НЕ ТРЯБВАШЕ!“

Къде са ползите за града ни от сляпото следване с години на партийната дисциплина? Въпросът е напълно резонен, защото редица общини с кметове от БСП, включително на високи постове в БСП, получаваха и получават регулярно облаги от излишъците в държавния бюджет. В допълнение, социалистите в Кресна изтърпяха в месеците преди вота достатъчно, за да продължат безропотно да служат на чужди цели. По време на кампанията областното ръководство, вдъхновявано от Корнелия Нинова, нееднократно ни показа червен картон, като напълно неглижира нашите справедливи искания.

Бяхме поставени в изолация, въпреки че Кресна е с един от най-добрите, ако не и най-добрия в цяла България, резултати от предходните парламентарни и местни избори. ЗАЩО? Няма отговор, но няма и желание да бъдем чути. А какво направиха от ръководството на Партията за да се преборят с купения и корпоративен вот, който на 04.04.2021 г. придоби плашещи, небивали досега размери…

Е, на това трябваше да се сложи край и българският избирател, включително този от Кресна, сложиха край.

Сега, справедливостта изисква ръководството на БСП, включително Корнелия Нинова, да си отиде и да дойдат диалогични и адекватни хора, които да върнат доверието на гражданите в Партията и да вдъхнат нова сила на левите идеи в България. Има такива хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *