София връща мерките, Плевен ги разхлабва

София връща мерките, Плевен ги разхлабва

София затяга противоепидемичните мерки. Това обяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев вчера. По-късно през деня на среща при здравния министър мерките бяха обсъдени и евентуално ще бъдат обявени в четвъртък. По думите на Главния държавен инспектор Ангел Кунчев е назрял моментът за мерки на национално ниво. Ако локдаунът бъде приет, той ще е за срок поне от 14 дни.

Междувременно от областния кризисен щаб в Плевен излязоха с решение да отварят театри, кина и молове.

„Заради запазващата се тенденция предполагаме, че ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси и всички културни мероприятия – кина и театри“, обясни ситуацията в София д-р Пенчев.

По думите му в големите болници в столицата като Александровска, “Пирогов”, ВМА

леглата са почти изчерпани

като натискът е предимно върху интензивните. „От Бърза помощ докладваха, че само за една смяна имат 470 повиквания, от които половината или малко над половината са за COVID пациенти. За съжаление една голяма част от тези пациенти автоматично влизат в интензивните сектори“, коментира още Пенчев. Обсъдено е още преструктуриране на болниците с възможност да не се създава хаос в болничните заведения. Всяка болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът за COVID легла и други пациенти. Заради това ще бъде коригирана заповедта на шефа на РЗИ-София за увеличение с 20% на COVID леглата.

„Ще има корекция на заповед, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла. Няма да е 70% както досега, а индивидуално. В големите болници, общо взето, са над 50% леглата за COVID пациенти“, посочи още д-р Пенчев. По думите му към момента около 75% от леглата в София са заети, в това число леки и интензивни случаи. Освен това се увеличават леглата за деца с COVID. За всяка болница борят ще е различен. Около 30 деца има настанени в столичните болници с COVID.

„Има сериозен ръст на заболели деца

настанени за лечение в столичните болници. Положението е сериозно, ситуацията е чувствителна“, коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова.

30% от леглата за деца в столичната Окръжна болница са заети, обяви директорът Славчо Близнаков. Той посочи, че половината от леглата в болницата са предвидени за COVID пациенти. „Тази сутрин бяха заети 102% от леглата, 270 болни са болните, 25 в реанимация. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с COVID, те са 5 на брой. Не са в тежко състояние. Леко към средно е състоянието им. Притеснително е, че всеки ден има вече деца с COVID, те са болни заедно с майките им“ коментира още д-р Близнаков.

Шефът на столичната РЗИ апелира всички граждани да спазват противоепидемичните мерки, тъй като ситуацията в София е сериозна и не е добре да се утежняваме.

В същото време в Плевен разхлаби мерките. Културните и развлекателните прояви в театри, кина, музеи, галерии, концертни зали, които бяха спрени от 11 март, ще се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Зрителите ще носят задължително маска и ще бъдат настанявани най–малко през една седалка, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Това се реши на извънредно заседание на областния кризисен щаб с COVID-19.

Изменена и допълнена заповед

преустановява присъственото провеждане

на всички групови извънкласни занимания и дейности, екскурзии, спортни празници и др., организирани от училищата. Изключение се прави за олимпиади и състезания, ако не могат да се провеждат от разстояние в електронна среда. Също и за индивидуалните практически часове в предприятие или в училище.

За посещения отварят врати и моловете, но с работно време до 20 ч. В тези търговски центрове обаче не бива да се допуска струпване на хора. За целта ще бъдат осигурени пропускателни пунктове, ще се увеличи броят на охранителите, персоналът и посетителите ще носят защитни маски за лице, а в обектите ще се извършва учестена дезинфекция по график. Малолетните и непълнолетните могат да посещават моловете само ако са придружени от родител или настойник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *