Собственичка на ресторант: 7-километровата отсечка от Рилския манастир до Кирилова поляна не се чисти зимата

Седемкилометровата отсечка от Рилския манастир до Кирилова поляна не се чисти през зимата, това сигнализира в. „Струма“ Антоанета Кьосева, която заедно със съпруга си Александър от 27 г. стопанисват бунгала и ресторант в района.

Ето какво разказа тя: „Мъжът ми е целогодишно е на базата, имаме право да работим и не сме затваряни заради Ковид ситуацията, но как да дойдат туристи, като е невъзможно да стигнат до нас заради непочистения сняг, който достига над метър?! За да слезе до града за хляб и да се върне, е принуден да ходи три пъти седмично по 5 км пеша в едната посока. Не е кой знае колко много, но е изключително трудно всеки път да пробива пъртина, при условие че си плащаме и винетка, а за данък сгради и такса смет внасяме над 1200 лв. всяка година в община Рила. Да не говорим, че от декември до Великден боклукът ни не се извозва ( защото не се чисти пътят), но таксата ни е над 850 лв. и си я плащаме, както и туристическата такса, разбира се.

Миналата година фирмата, която отговаряше за почистването, на няколко пъти изчисти отсечката на приятелски начала. Още през ноември отидох при кмета на Рила Георги Кабзималски да поставя проблема, за да не закъсаме през зимата, и той обясни, че са в процедура на прехвърляне на отсечката от пътя от АПИ към общините. Кирилова поляна е със статут на населено място, но понеже няма обществена тоалетна, като се изсипе цял автобус туристи, тичат в нашата тоалетна и освен че почти никой не оставя стотинки, много често я чупят.

Освен нас в съседство целогодишно работи и къща за гости и тази година всички сме затрупани. Ако спре токът (което се случва заради обилния снеговалеж, който натежава и къса стълбове и далекопроводи), телефоните ни нямат сигнал и връзката със света прекъсва. На няколко пъти се случва коли на Енергото да не могат да стигнат до трафопоста да отстранят повреда заради непочистения път. Мъжът ми няма как да остави базата без присъствие, защото целогодишно има работа. Дори когато няма почиващи, трябва да е там, за да следи да не замръзнат и да не се спукат тръбите, рине снега от покривите и терасите, който стига до 60 см, и като замръзне става много тежък. Не е нормално при условие, че плащаме данъци и такси“, гневи се Антоанета Кьосева и показва снимки на пъртината с дълбочина над метър, която съпругът й е принуден да рине, за да се придвижва навън.

„Решение на Министерски съвет за прехвърляне на асфалтовия път до Кирилова поляна има, но заповед на министъра на МРРБ това да стане няма“, обясни парадокса кметът на общината Г. Кабзималски. „Безстопанствен път няма, но АПИ отказват да го обслужват, въпреки че получават пари за зимното му почистване, а ние не можем да го правим, пак по същата причина. В края на 2019 г. видяхме обявление на страницата на АПИ, че няма да почистват пътя и ОбС взе решение да поискаме да ни го прехвърлят за стопанисване заедно с предвидените за поддръжката средства.

Отсечката бе включена в списъка за прехвърляне към общината, но заповед и досега не е издадена, въпреки че до момента сме подали 4-5 писмени искания това да стане. Затова и няма как да възложа с обществена поръчка почистването на този път, защото законово той не е наш. Друг е въпросът, че тази зима заради свлачищата по пътя за Рилския манастир вече близо 3 месеца над с. Пастра не работят хотелите и къщите за гости, тъй като достъпът е ограничен и клиентите няма как да стигнат до тях“, коментира Г. Кабзималски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *