Собственици на жилища в топ центъра на Благоевград гневни срещу губернатора

Собственици на жилища в идеалния център на Благоевград апелираха с подписка до кмета Илко Стоянов да запази домовете им и заедно с ОбС да направят всичко по силите си проектът от преди 30 г., предвиждащ събарянето на сградите по ул. „Митрополит Борис“, от Второ училище до Джамията, и продължението по ул. „Хр. Силянов“ до моста над р. Бистрица, да не се реализира. Част от жителите в квартала поискаха днес среща с градоначалника, на която му връчиха лично писмения си протест срещу върнатото веднъж решение на ОбС за отмяна на стария план.

Припомняме, че с две поредни решения местният парламент одобри изменение на застроително- регулационния план на квартала, одобрен през 1994 г., което предвижда изграждане на тролейбусна линия, заради която сградите трябва да бъдат отчуждени и съборени. Първото бе взето на сесията в края на февруари по искане на кмета и бе потвърдено на извънредната сесия в началото на март, тъй като бе върнато от областния управител Стоян Христов, пише „Струма“.

„Силно сме изненадани от позицията на областния управител, вероятно от непознаване на проблема или от неопитност, и не вярваме, че с този едноличен акт той защитава нечии интереси. В голяма част от въпросните къщи са живели видни личности, а в момента техни наследници. Един от тези родове е фамилията на братя Димкови, изработили и подарили Часовниковата кула на Благоевград. Наясно сме, че имотите ни се намират в най-скъпия и атрактивен център на града и са възможност да се удовлетворят сериозни финансови интереси на евентуални предприемачи“, отбелязват в подписката си живеещите в района.

„Подписаха се 37 човека, но много хора не можаха да го направят, защото са извън града или в чужбина“, обясни Галя Дюлгерова. Със семейството си тя отскоро живее в района, но радостта от новия дом била кратка, като разбрали, че къщата им всъщност подлежи на събаряне по стария план.

„Заради този стар проект ние нямаме право да реконструираме сградите, нито да надстрояваме. Блокът до нас има всички документи за саниране още от първата вълна на проектите за енергийна ефективност и не са одобрени, защото статутът на сградата е подлежаща на събаряне. Това е голяма тежест и ние не можем нищо да правим. Дори при продажба на имотите цената не е реалната, защото няма гаранция, че те няма да бъдат съборени и купувачът поема голям риск. А това е центърът на града“, обясни Г. Дюлгерова.

Съпругът й Костадин Дюлгеров допълни, че по същата причина целият район изглежда занемарен, а задните дворове са тъжна гледка. „Погледнете улуците, покривите, фасадите, всички са толкова грозни, но хората не смеят да влагат средства от страх, че ще ги изгубят. Много са си заминали от тоя свят, без да видят домовете си ремонтирани“, отбеляза той.

„Заради този проблем децата ни избягаха от града и не искат да се връщат тук, защото не виждат перспектива и не могат да планират нищо“, заяви Георги Кордев и получи одобрението на голяма част от присъстващите. Общинският съветник и футболен съдия Георги Иванов настоя кметът да организира среща на потърпевшите с губернатора, но градоначалникът призна, че не може да поеме такъв ангажимент, защото не може да обещае, че ще се случи.

„Ще изпратя подписката на областния управител и се надявам той да прояви разум и държавническо отношение към проблема. В мотивите му за връщане на първото решение нямаше конкретно посочено закононарушение, затова се надяваме, че няма да обжалва в съда второто потвърдено решение на ОбС и то ще влезе в сила“, финализира срещата Илко Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *