Собственици готови да се разделят с имотите си в парк „Свети Врач”, ако им платят по пазарни цени

Собственици готови да се разделят с имотите си в парк „Свети Врач”, ако им платят по пазарни цени

Коментарите около единодушното приемане от съветниците в Сандански на подробен устройствен план на парк „Свети Врач“, с което се слага край на строителството в парковата зона, не спират. Първи с позиция след решението на ОбС излезе бившият кмет на община Сандански Кирил Котев. Ето какво заяви той:

„Да, едно време бяха обжалвани трите заповеди. Отказах на главния архитект да издаде разрешение за ПУП в парковата зона. Бяха вкарани в съда заповедите. Това бяха тежките дела, но Община Сандански ги спечели и е факт, че в парковата зона не се позволи строителство. Сега с приемане на този ПУП, който е изпълнен по-най-добрия начин, напълно се забранява строителството. Това, което ми цитираше по време на заседание Явор Аргиров – дали ще се иска съгласие за изграждане на отводнителната система в парка по спечелен от Общината проект, дали ще се иска съгласие от съсобствениците на трите имота, ще кажа, че не се иска тяхно съгласие, това става с решение на Общинския съвет. На всички въпроси, които бяха повдигнати от съветниците Живко Иванов и Явор Аргиров, проектантите отговориха и те имат писмени становища от тях, а ги покриха.

Правилното решение е Общината да заплати имотите на всички частници в парковата зона, информира „Струма“. Аз ако съм на мястото на кмета на общината, съм готов да заплатя на собствениците имотите в парковата зона по пазарни цени”, заяви Котев и допълни:

„Моето предложение към кмета Стоянов е да плати по-най-висока цена, защото когато вкарат в съда решението и съдът каже, че това е най-висока цена и собствениците нямат основание да се жалят, ще отхвърли техните искове. По този начин няма да има напрежение сред собствениците, ако те бъдат обезщетени на пазарна цена. И за тях е най-добрият вариант, защото с гласуване на ПУП-а на парка собствениците вече нищо не могат да правят. И досега те не са имали намерения да правят нещо там. Това е парк и смятам, че нито един от тях няма да си позволи да строи там. След като през годините собствениците не са предприели действия за строителни дейности, вярвам, че няма да го направят и сега”, каза К. Котев.

Съветникът Снежана Стоянова, която бе сред най-върлите защитници за приключване на процедурата по приемане на окончателния ПУП на парк „Свети врач”, изрази удовлетвореност от приетото решение на последното заседание на Общинския съвет. Ето какво каза тя:

„Според мен приключи една дълга сага, съпътствана от много въпроси и неясноти до този момент, които бяха многократно разисквани през този мандат, и всеки един, които е имал желание и интерес да се запознае с изготвения от проектантите проект за ПУП на парка, е могъл да стигне до извода, че това е единственият възможен и законен начин да защитим и опазим територията на нашия парк. Защото, връщайки се назад в годините, тръгвайки от първоначално изготвен идеен проект за границите на парка по времето на екскмета Костадин Бузов, се вижда, че паркът е трябвало да обхваща района до зоокъта, но с течение на годините и предходните управления се е откъсвало парче по парче от проекта за парка, за да се предложи по времето на Кирил Котев спасителен вариант, за да се запазят териториите незастроени и неизконсумирани”, заяви Сн. Стоянова и допълни, че споделя становището на проектантите, че наличието на различна собственост в границите на общия ПУП не е проблем, а напротив – гаранция за повече контрол срещу предприемането на евентуални инвестиционни намерения на територията му.

„С приемането на ПУП-а паркът придобива статут на недвижима културно ценност съгласно писмо от 1991 г. на Националния институт на паметниците на културата, което предполага, че всяко едно действие, което ще бъде извършвано в парка, трябва бъде за съгласувано с Министерството на културата, като задължително се подлагат на широко обществено и експертно обсъждане. Процедурата, по която се върви по приемане на ПУП-а за парка, е не по-различна от тази по приемане на ПУП-ове за изграждане на обекти на Дом на културата, площадите, улиците, които са за задоволяване на трайни обществени интереси и преминават с отчуждаване, доброволно или принудително, на имотите частна собственост”, заяви Сн. Стоянова.

Един от собствениците на имоти Ролина Иванова сподели, че не са против Общината да им заплати парцела, но по пазарни цени.

„Преди да бъде отпочната процедурата по изработване на нов ПУП, паркът бе до езерото и нашият имот не бе в парковата зона, а сега с приемане на плана попада в нея. Готови сме да водим разговори с Община Сандански, ако ли не, ще търсим правата си по съдебен път”, каза Р. Иванова.

Естествено, появиха се и коментари в социалните мрежи. Едни са категорични, че решението на Общинския съвет ще бъде оспорено от областната управа, другите – че решението ще бъде вкарано в съда от собствениците на имоти в парковата зона.

„Пирова победа” – това написа на страницата си санданчанинът Ангел Иванов. „Сега развързахте ръцете на собствениците на имотите Николай Паласчев, собственик на хотел в кв. 40, който попада в парк „Свети Врач“, софиянеца Анатоли Ангелов, който преди няколко месеца купи от частен съдебен изпълнител бившия ресторант „Байкал“, Николай Парапунов от Петрич, който е собственик на 2.400 дка, и фамилия Иванови, собственици на 4.5 дка”, написа той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *