Собственикът на ски център „Картала” иска да тегли 10 млн. лв. кредит, кметът против

Собственикът на ски център „Картала” иска да тегли 10 млн. лв. кредит, кметът против

10 млн. лв. кредит иска да изтегли от Първа инвестиционна банка собственикът на ски център „Картала“ – „Прима инвест БГ“ООД. Управителят Илия Ризов свиква на 20 декември общо събрание на съдружниците – община Благоевград, „Армако“ АД и „Прима. ФР- Илия Ризов“, на което да се вземе решението.

Писмото е входирано в общината преди седмица и заради спешността от позиция по искането кметът Илко Стоянов го внася като извънредна точка в дневния ред на сесията на местния парламент в петък. Становището на градоначалника е представителят на община Благоевград в дружеството, съветникът от ГЕРБ Евгени Бибов, да бъде упълномощен да гласува „против” тегленето на огромния кредит.

„Твърдо против съм, първо, защото не сме наясно този кредит за какво се тегли, тъй като не ни е представена обосновка за какво са парите“, категоричен бе кметът Илко Стоянов и допълни: „Освен това имам притеснения, че ако този кредит се изтегли от ПИБ АД, вместо да развием „Картала“, каквито са намеренията ми като кмет, те ще бъдат застопорени чрез съоръжението. Притеснява ме сериозно, че виждам свързаност на акционери в ПИБ и концесиите на ски зоните в Банско и Витоша, а сега и „Картала”. Основните оплаквания на софиянци са, че концесионерът не иска да развива ски зона Витоша и се опасявам да не се случи същото и с „Картала”, т.е. да не се развива курортът, а това е против интересите на общината, тъй като ние се подготвяме за стратегическото му развитие“, пише „Струма“.

На въпрос какво ще се случи, когато общото събрание на „Прима инвест БГ“ ООД все пак вземе решение да се изтеглят 10 млн. лв. заем, предвид малкия дружествен дял от 7,43% на община Благоевград, градоначалникът бе категоричен, че проектът, който подготвя екипа му за развитие на „Картала”, в никакъв случай не може да бъде спрян от едно съоръжение, което може да бъде „заобиколено“. Той отбеляза, че хубавото в случая е, че общината притежава земята – и пистите, включително и тази под съоръжението.

„Прима инвест БГ“ ООД се готви да предложи на ПИБ за обезпечение на заема особен залог върху движими и недвижими вещи и върху търговското предприятие.

„За съжаление ски пистата е отдадена недалновидно под наем от 2020 г. по искане на предишния кметски екип на Румен Томов“, отбеляза кметът Илко Стоянов.

Припомняме, че от началото на 2020 г. „Прима Инвест БГ“ ООД е наемател на пистата, след като на проведената конкурсна процедура предложи оферта за 16 954 лв. без ДДС наем и ангажимент, че през следващите 10 г. ще инвестират общо 2 065 506,07 лв. В началото на юни дружеството получи зелена светлина и за изграждане на 2 км тръбопровод за машина за сняг, която вече е в експлоатация.

„Прима Инвест БГ“ ООД е собственик на ски център „Картала” от началото на 2019 г. Зоната, която включва кабинков лифт с две станции и два ски влека заедно със ски пистите с дължина 5 км, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството “Прима инвест БГ”, свързано с благоевградския текстилен предприемач Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на Българо-американска кредитна банка заради неизплащан кредит. В края на август от името на „Прима Инвест БГ“ в общината бе внесено искане за 30-годишна концесия на общинския терен, с който община Благоевград участва като апортна вноска, но явно впоследствие дружеството се отказа от намеренията си и общината обяви търг за отдаване под наем на пистата.

На въпрос дали общината е заплашена за собствеността си при евентуален проблем със заема от 10 млн. лв. кметът успокои, че това не е възможно, тъй като земята е отдадена под наем.

В качеството си на наемодател градоначалникът е разпоредил проверка за направените инвестиции от „Прима Инвест БГ“ ООД и е поискал от дружеството фактури за евентуалните разходи в тази посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *