Службата на митрополит Серафим събра десетки във вековната църква на Белица

На Девета неделя след неделя подир Въздвижение божествена света литургия беше отслужена във вековната църква „Свети Георги Победоносец“ в Белица от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, съпроводен от Митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“, чийто диригент е професор Йоанис Папахронис.

В службата участваха отец Николай Попов, архиерейският наместник на Разложка духовна околия – отец Янко Русков, секретарят на митрополията – отец Георги Кумбаров, отец Георги Касапинов от Банско, отец Костадин Калайджиев от Банско, отец Борислав Галчев и Димитър Бачев от Банско и двамата дякони Димитър Златинов и Тодор Царев. Архиереят извърши пострижение на двама иподякони – Михаил и Алекси Грънчарови.

Сред миряните бяха кметът на община Белица Радослав Ревански и зам.-кметът Красимира Мавродиева. Неврокопският митрополит Серафим служи и на 23 април тази година в църквата на Белица, когато отслужи света литургия и обновление след основния ремонт на храма и реставрационните работи. Те бяха извършени с дарения от стотици християни, в каузата се включиха и мюсюлмани, както и с финансовата подкрепа на Община Белица и Неврокопска епархия.

За ремонтите и почистването с доброволен труд помогнаха десетки млади хора от цялата община. Църквата е строена от 1833 до 1835 година. Издигната е в центъра на Белица, като строежът се ръководи от основаното за целта църковно настоятелство. Инициатор е поп Илия Попов. Храмът е опожарен в 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. През 1908 година божият дом е възстановен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *