След 50 години чакане: Започна полагането на нов водопровод в петрички квартал

След над 50 години чакане започна подмяната на водопровода в квартал „Дълбошница“ на град Петрич. С първа копка бе даден старт на ремонтните дейности, а водосвет за успешно начало и приключване на работата отслужи отец Ангел Кочев.

Осем километра и сто метра нови водопроводи – главни и второстепенни клонове, ще се подменят на два етапа в жилищния квартал. На мястото на старите етернитови тръби, полагани през 1970 година, ще има нови полиетиленови тръби с висока плътност и по-голям диаметър. Вследствие на дългия експлоатационен период водопроводите са крайно амортизирани, което води до чести и трудно отстраними аварии, както и до загуба на огромно количество воден ресурс.

Освен честите аварии 90 % от спирателните кранове са компрометирани и неработещи, което при най-малката авария на водопроводно отклонение или второстепенен клон, налага прекъсване на водоподаването за целия квартал, а не само на авариралите участъци. Това води до сериозни неудобства за живеещите в квартала и риск от авариране на следващи участъци от водопроводната мрежа.

Главният водопроводен клон, водоснабдяващ кв. ”Дълбошница”, доставя питейна вода и за селата Дрангово, Митиново и Ръждак, които също биват засегнати винаги от възникването на аварии. Във времето на изпълнение на проекта за подмяна на водопровода ще се налага регулярно спиране на водоподаването, за което информация ще се подава от дружеството „ВиК – Петрич“ ЕООД.

Дългосрочното решение на проблема с водопроводната мрежа на кв. „Дълбошница“ ще позволи търсенето на възможности и за уличната настилка, защото няма да се налага разкопаване на същата заради аварирали участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *