След 40 години „иди ми-дойди ми“ – ще го има ли ГКПП „Клепало“?

Възстановяването на старите пътни връзки между България и Северна Македония е тема, която във всеки удобен момент политиците вадят от над 30 годишните архиви с обещания . Дали задълбочаващата се криза в дипломатическите отношения между двете съседни държави ще замрази надеждите на хората от граничните райони, които са всъщност хиляди разделени семейства? Какво се случва с проекта за ГКПП „Клепало“?

На територията на благоевградска област има два действащи ГКПП пункта между България и Северна Македония – „Златарево“, който беше изпепелен от пожар преди 2 години и „Станке Лисичково“, който от 25 години чака да бъде разширен и с нова сграда.

Към момента мечтаните и обещавани гранични пунктове между Струмяни – Берово и Симитли – Пехчево са нереализирани, предава БНР.

Първият има по-голям шанс, защото 30 километра от пътя е основно рехабилитиран, като остават само седемте километра до границата. Там от македонска страна има изградени сгради за митнически и граничен контрол, които пустеят преди повече от 20 години. От българска страна няма нищо, освен проектна готовност.

Докато хората от Струмяни очакват това да се случи някога, планинските селца покрай пътя съвсем се обезлюдиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *