След 30 г. без щъркели, жителите на с. Изгрев се сдобиха с 4, кметът строи гнезда

Жителите на благоевградското село Изгрев вкупом хвърлиха мартениците, след като в селото им се върнаха не 2, а цели 4 щъркела. „Където има щъркели, има живот“, радват се от сърце възрастните хора в селото и по няколко пъти на ден си правят кратки екскурзии до щъркеловото гнездо, за да се порадват на грациозните дългокраки птици.

Историята на гнездото е доста показателна за отношението на българите към щъркелите, пролетта и свързаната с нея надежда за живот, пише „Струма“. Кметът на Изгрев Йордан Китанов си спомни, че за последно бил в детската градина, когато другарката водела цялата група до топола в района на тютюневите складове край Изгрев, за да видят как изглежда щъркелово гнездо. После тополата паднала и щъркелите изчезнали за цели 30 години. Появили се пак чак през 2014 г. и си направи гнездо върху електрически стълб, но на следващата година камион бутнал стълба и птиците отново изчезнали.

„Като възстановиха от ЧЕЗ стълба, отидох в РИОСВ и от там ми дадоха схема как се прави гнездо, колко трябва да е диаметърът му – разказа Китанов. – Направихме го от старо колело от каруца, което застлахме със сламки. 2 г. обаче щъркелите не дойдоха. И тъкмо започнахме да се отчайваме, през 2019 г. се върна само мъжкият, да си оправи къщата, а миналата година дойдоха с женската и им се родиха 2 пиленца.

От РИОСВ ме посъветваха щом има потомство, да направим още 2-3 гнезда в селото, защото птиците се връщат в родното гнездо, но веднага гледат да си устроят собствено някъде наблизо. Готови сме още да строим“, категоричен е младият кмет, който се радва не по-малко от възрастните си съселяни на птиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *