След 2 г. съдебни битки бившият организатор културни прояви Елена Николова напуска окончателно

След като веднъж бе възстановена по съдебен път на работа в община Благоевград и се наложи ново уволнение, този път Върховен касационен съд прекрати практиката на колегите си от по-долни инстанции и без право на обжалване отказа на Елена Николова да я върне на длъжността „Организатор културни прояви и връзка с културните институции“ в направление „Култура“.

Делото във ВКС бе образувано по жалба на бившия благоевградски кмет Румен Томов, който 2 пъти уволнява Николова и съдът му я връща заедно със задължението да й се плащат сериозни суми като обезщетение. Главният коз на най-уволняваната общинарка бе, че Томов направил формално съкращаване на щата й, но не за да оптимизира работата в отдела, а само за да си намери повод да я изгони, пише в. „Струма“.

Според ВКС обаче съкращаването на щата не е било напук на Николова, а в изпълнение на взето от Общинския съвет решение, което утвърди ново щатно разписание, вече без длъжността на служителката „Организатор“, а с изцяло нови длъжности като старши експерт, младши експерти и специалист „Комуникации и реклама“.

Освен че отмени решението от 31.03.2021 г. на Окръжен съд – Благоевград за възстановяване на несъществуващата вече длъжност, ВКС отмени и задължението на общината, вменено от окръжните магистрати, да платят на Николова обезщетение от 7548,18 лв. за оставяне без работа за периода 26.08.2020 г. до 26.02.2021 г. Самата Елена Николова сега трябва да плати на община Благоевград 581 лв. за направени по делото разноски.

Припомняме, че заради поредица от гафове още в началото на 2020 г. Румен Томов уволнени всички, работещи в направление „Култура“. Сред тях бе авансовото изпращане на честитки за 3 март, ден преди отбелязването на 147-годишнината от обесването на Васил Левски на 19 февруари, както и покани за честване на националния празник, адресирани до лица по стари списъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *