След 12 г. във властта, екскметът на Банско получи само 255 преференции

Пълен провал претърпя в общините Разлог и Банско партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов – „Републиканци за България” на парламентарните избори. Това е силна плесница и за екскмета на курорта Георги Икономов, който беше четвърти в листата на 1 МИР – Благоевград, предава в. „Струма“. За него персонално с преференциален вот са гласували едва 255 души, от които 202 в родния му град Банско, 45 в Добринище и само 8 в съставните села на общината, но в тях като цяло вотът е без преференции.

Общият брой гласове, които са получили републиканците в община Банско, са едва 314. С вота си банскалии за втори път показаха, че са снели тотално доверието си от Георги Икономов и не искат той да се връща във властта, където бе 2 г. като депутат, 2 г. като председател на ОбС и 8 г. като кмет на Банско. На практика ексградоначалникът има подкрепа само от най-доверените си хора, които също напуснаха ГЕРБ след провала му на кметските избори. Интересен е фактът, че почти всички, дали гласа си за РБ, са гласували и преференциално за Икономов, дори в две от секциите гласовете са едно към едно.

Нищожни са резултатите на партията и в съседната община Разлог. Там, въпреки че „Републиканци за България” също имаха кандидат в лицето на Димитър Кондев, едва 178 души са я подкрепили, което е 1.58% от гласоподавателите. Толкова е и резултатът на „Воля”, която има 173 гласа, или 1.54% и е другата губеща партия в района. Тя не успя да спечели доверието на избирателите, въпреки че водач на листата за Благоевградска област беше дъщерята на дългогодишния председател на ОбС – Банско Владимир Колчагов – Елена Ангелинина.

Резултатът на „Воля” на територията на курортната община е доста малък, но пък е по-добър от този на „Републиканци за България”. Гласа си за „Воля” са дали 598 души, като от тях от Банско – 455, Добринище – 57, и от съставните села – 86. На фона на това пък преференциите за Ангелинина са под тези на Икономов, общо 225, от които 167 в Банско, 14 в Добринище и 44 в селата Кремен и Обидим. В първото от общо 43 гласували за „Воля”, 40 са подкрепили преференциално и Елена Ангелинина.

Столетницата също не можа да излъчи свой представител от Разложко в парламента, а също имаше свои кандидати и в двете общини. В Разлог това беше адвокат Емил Колевичин, който не можа да събере достатъчно преференции, въпреки че беше втори в листата на БСП, което му даваше солиден шанс да влезе в следващото Народно събрание. Той е събрал 1160 преференции в общината, което е повече от една втора от вота, даден за партията. 768 от гласовете си е получил от град Разлог, 392 от съседните села. Преференциите за Колевичин са доста повече от колегата му от Банско и девети в червената листа Димитър Юнчов, който е получил 375 преференциални гласа, от които 327 в Банско и 48 в Добринище и малките населени места.

Разглеждайки преференциалния вот в секционните протоколи, няма как да не се забележи абсурден протокол в секция 16 в Добринище, в който в таблицата с преференции на БСП така е надраскан, че броят им за кандидатите с номера от 104 до 107 не се разчитат. Единствената ясна цифра е в графата с броя на гласовете без преференции, където е посочено 37. Общият брой на преференциите също е поправян и е трудно да се каже дали те са 40 или 42. Почти същото е и в графата с обобщените данни за разпределението на гласовете по кандидатски листи, където не става ясно коя цифра от вписаните там е вярна.

Иначе в Разложки регион БСП остава втора политическа сила, но с нищожна преднина пред партията на Слави „Има такъв народ”. В община Банско тя отстъпва от новата формация само с един глас. За столетницата са гласували 1022 души, а за новия политически играч – 1021. От структурата на БСП в Банско определиха вота като много добър и дори отчетоха, че досега такива резултати на парламентарни избори не са отчитани.

В община Разлог резултатите на двете партии също са близки. При 2024 души, подкрепили БСП, за „Има такъв народ” са гласували 1986. Кандидатът на новата партия Мария Чобанова, която беше пета в листата, също не можа да влезе в новия парламент, но пък събра 704 преференциални гласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *