След тапите по празниците: Искат удължаване на АМ „Струма“ с 600 метра

От АПИ посочиха, че удължаването на АМ „Струма” стои на дневен ред и се обсъжда от експерти на агенцията. Отсечката е част от Лот 3-1 от автомагистралата между Благоевград и Крупник, който предстои да се построи, когато стане ясен окончателният вариант за Кресненското дефиле. Въпреки това е възможно предварителното построяване на отсечката, за да се сложи край на тапите и задръстванията в района.

При голямото прибиране в неделя, от Агенция „Пътна инфраструктура” въведоха революционно нова организация на движението в района на Симитли. Задръстванията обаче не само че не бяха избегнати, но се оформиха и нови тапи, във вътрешността на града.

„Вариантът, както повтаряме месеци наред, е един – да се направят двете платна, които да отбият трафика за Банско, и да не се получава това стълкновение тук между двата потока – от Банско и от Гърция”, заяви пред Нова тв Апостол Апостолов, кмет на Симитли.

Това, което искат в Симитли, е автомагистралата спешно да бъде удължена в посока Кулата, така че двете ѝ ленти да достигат до пътния възел, водещ към Банско. Така, когато точката на пресичане между идващите от зимния ни курорт и прибиращите се от Гърция изчезне, задръстванията край Симитли би трябвало да останат в историята.

„Това са някакви 500-600 метра. На фона на тези десетки километри магистрала не е допустимо на 600 метра да се случват такива задръствания, да се минава през град Симитли, шофьорите да са изнервени, международният транспорт да е изнервен. Няма смисъл”, подчерта Владимир Тодоров, Асоциация на пострадали при катастрофи.

В Симитли всички се надяват отсечката да се направи, защото сега в града страдат от тапите, дори за придвижване от квартал до квартал. Кметът на Симитли предупреждава и за друга опасност. Ако задръстванията в Симитли не се решат, през летните месеци са възможни тапи, достигащи до и вътре в тунел „Железница”.

„Най-вероятно тапата ще стигне и вътре в тунела”, посочи Апостол Апостолов.

„Абсолютно е забранено, по всякакви правила, трябва пък вече полицията да се намесва, да спира преди тунела автомобилите, така че става супер сложно. Моят призив е към Пътната агенция наистина да ускорят изграждането, за да нямаме такива драматични ситуации”, подчерта Владимир Тодоров.

Шофьори призовават и за повече знаци и маркировка, които да предупреждават пътуващите къде свършва автомагистрала „Струма” и кога движението се влива в Е79. Сега те били недостатъчни и имало риск от катастрофи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *