След разхлабването: Заведенията пълни, моловете празни

През първия ден от частичното разхлабване на противоепидемичните мерки в страната заведенията се пръскаха по шевовете от клиенти. За сметка на това обаче в моловете се размина без обичайния наплив от пазаруващи.

Според последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов заведенията могат да подновят своята дейност, считано от 1 април. Клиентите обаче имат възможност да изпият своето кафе единствено в откритите площи на обектите като тераси или градини. Работното им време също е ограничено от 6,00 до 23,00 часа. Ресторантите по най-посещаваната търговска улици „Витоша“ също посрещнаха първите си клиенти, но „на ръба“ на здравните заповеди, настанявайки ги във външните части на обектите, които са заградени с подвижни стъклени врати или покрити с тенти.

По време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ресорният министър направи коментар по случая, като подчерта, че и преди разхлабването на мерките градинките в парковете и междублоковите пространства са били препълнени с хора, а ситуацията по терасите на заведенията няма да бъде по-опасна. Той бе категоричен, че ограниченията се смекчават, тъй като вече имаме около 1 млн. души, които са преминали вируса и са излекувани, ваксинирани. В това число влизат и около 250 000 души от скритата заболеваемост.

„Пожелание се ходи на заведение, никой не задължава“, коментира той, като допълни, че в заповедта изрично е посочено, че единствено откритите части на заведенията могат да работят, в противен случай на нарушителите ще бъдат налагани глоби.

Градините и терасите на ресторантите по „Витоша“ са подложени на щателна проверка от инспектори на Районната здравна инспекция, Българската агенция по безопасност на храните и Столичния инспекторат. През първия ден от отварянето им не са установени ресторантьори, които да са допуснали клиенти във вътрешната част на своя обект, съобщиха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„Стараем се всичко да е отворено, но ако завали дъжд, няма как покривът да остане открит. В такива случаи вероятно ще пускаме покрива и ще отваряме отстрани“, поясни председателят на браншовата организация Ричард Алибегов, като допълни, че предстои нова среща между ресторантьори и здравното ведомство, по време на която да се обсъди възможността след средата на месеца заведенията да заработят при половината от своя капацитет.

По думите му външните градини по закон са ограничени до 20% от вътрешната площ на обекта, а допълнителни ограничения като дистанция от 1.5 метра допълнително биха утежнили финансовото състояние на ресторантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *