След развода с консерваторите на Орбан му предлагат брак отдясно

Дългосрочният политически “семеен конфликт” съвсем очаквано завърши с “развод”: партия “Фидес – Унгарски граждански съюз” на унгарския премиер Виктор Орбан напусна фракцията на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

В гневно писмо до лидера на фракцията Манфред Вебер, германският депутат, представляващ баварския Християн-социален съюз в Европейския парламент, Орбан обяви незабавно оттегляне на дванадесет унгарски депутати от „Фидес“, която до момента наброява 187 парламентаристи. Дори без унгарците ЕНП ще остане най-голямата политическа сила в Европейския парламент. Тя изпреварва значително фракцията „Прогресивен алианс на социалистите и демократите“. Тази група, представляваща европейските социалистически партии, има 145 места.

От 2019 г. партията на Орбан, която има мнозинство в унгарския парламент, е в противоречие с християндемократите в Европа. Тогава ЕНП, която обединява християндемократическите партии в Европа, замрази членството на “Фидес“. Причината беше нарушаване от страна на унгарското ръководство на основните ценности на Европейския съюз, като върховенство на закона и свобода на медиите.

Възможно е личните атаки на Виктор Орбан срещу тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да са били от решаващо значение. Негови изображения са използвани по време на антиевропейската кампания в Унгария.

Окончателното излизане от ЕНП на „Фидес“ се очаква през юни, когато членовете на фракцията ще се срещнат лично на партийния конгрес. Тази стъпка се подкрепя от председателя на ЕНП, бившият шеф на Европейския съвет Доналд Туск, който от дълго време критикува унгарския премиер.

Виктор Орбан, който през последните години многократно атакува институциите на ЕС с десни популистки позиции, в писмото си до Вебер изрази разочарованието си, че фракцията на ЕНП е „враждебна към „Фидес“ и нейните избиратели“. Той твърди, че депутатите от „Фидес“ са принудени да напуснат поради “недемократични” пречки – но те ще продължат да представляват интересите на унгарския народ. Много е дразнещо, каза Орбан, че дейността на фракцията на ЕНП е парализирана от вътрешни раздори, докато пандемията от коронавируса продължава на европейския континент и лекарите се опитват да спасят животи.

Манфред Вебер изрази съжаление за оттеглянето на унгарските депутати от фракцията. „Това е тъжен ден“, каза той. Вебер обаче продължи, че ситуацията е изяснена и ЕНП вече може да се съсредоточи повече върху бъдещето. Германският политик смята, че „Фидес“ е напуснала фракцията, защото е далеч от принципите, заложени от отците-основатели на обединена Европа.

По време на седемте си години начело на Християндемократите в Европейския парламент, Вебер неведнъж трябваше да се справя с провокации от Будапеща. Той се колеба дълго време, преди да се противопостави на Орбан. Чашата на търпението обаче преля от изявлението на Тамаш Дойч, член на „Фидес“, който в края на ноември по унгарска телевизия заяви, че Вебер използва езика на полицейска нацистка Германия когато изисква от Унгария да спазва принципите на върховенството на закона. Вебер нарече твърденията “напълно неприемливи”, а 40 депутати призоваха Дойч да подаде оставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *