След две години пандемия: В Черниче опънаха трапезите и се веселиха до зори

След две години пандемия и ограничения, които възпираха хората да се отпуснат и да се забавляват така, както обичат и така, както умеят, то тази година картината в село Черниче бе коренно различна. От години на Свети Дух в селото е истински празник. Приготовленията започват дни по-рано, а тържествата още сутринта в празничния ден. Така бе и завчера. Събитията започнаха още в 09.00 часа с празнична литургия, отслужена от отец Голев, последва вкусен курбан в двора на черквата.

А вечерта… вечерта бе истинската кулминация на празника. Жители на Черниче, гости от цялата Симитлийска община, приятели и близки от България и чужбина се събраха на площада в селото и сътвориха празник, какъвто не сме виждали от години.

Пълни маси с вкусни гозби, вина и ракии, домашно производство, весели хора и най-вече сплотени показаха как празнуват в Черниче. За доброто настроение на всички жители и гости се погрижиха децата от детска градина „Радост“ – филиал Черниче, народно читалище „Гоце Делчев – 1958 г.”, детски танцов състав „Изворче“ към народно читалище „Св. Климент Охридски“ – Симитли с ръководител Любомир Марянски, мажоретен състав към читалището с ръководител Калина Марянска и ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски.

Специални гости на празника бяха Група „Kiss me“ от Република Северна Македония и нашумялата участника от „Ергенът“ Гергана Стаменова, пише „Струма“.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, кметът на село Черниче Георги Стефанов, кметове на кметства, общински съветници, служители на общинска администрация и още много други хора от цялата община Симитли уважиха празника на село Черниче и до малките часове на нощта се веселиха заедно.

За празника в село Черниче ще се говори дълго, а доброто настроение, което зареди всички в празничната нощ, ще витае поне още няколко дни сред всички, които се докоснаха до магията на Свети Дух в първото евросело в България – Черниче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *