След Венеция: Популярно село в швейцарските Алпи въвежда такса за туристи

След като Венеция въведе пилотно входна си такса за еднодневни посетители, популярно село в швейцарските Алпи обмисля да последва примера ѝ. Местните власти в Лаутербрунен, разположено в едноименната долина в планинския регион Берн Оберланд в Швейцария, са създали работна група, която да работи върху проблема със свръхтуризма, според Swiss Info.

Малката и живописна общност на Лаутербрунен – дом на по-малко от 800 жители, според местните власти, се бори със задръстени улици, покрити с боклук пътища и високи наеми.

Една от идеите, които се обмислят, е въвеждане на входна такса за посетители, обяви Swiss Info в четвъртък, като цитира местния вестник Berner Zeitung. Налогът, който ще се плаща чрез мобилно приложение ще бъде между 5 и 10 швейцарски франка (5,50 до 10,99 долара) и ще важи за дневните посетители, преминаващи през селото с кола.

„Изключение ще бъдат гостите, резервирали хотелска нощувка или екскурзия, както и пристигащите с обществен транспорт“, казва кметът на Лаутербрунен Карл Непфлин, според Swiss Info. По света вече има над 60 дестинации, въвели подобен данък, което обаче често се оказва доста противоречиво, припомня CNN Travel.

Първият ден от въвеждането на таксата за вход във Венеция на 25 април беше посрещнат с протести от някои местни жители, смятащи, че домът им се превръща в тематичен парк. Известният град, който е в челните редици в световен план в таксуването на еднодневните пътуващи, ще продължи да прилага пилотния проект до 14 юли.

Долината Лаутербрунен е дом на множество атракции, включително водопада Щаубах – един от най-високите в Европа, извисяващ се на 270 метра. Миналата година швейцарската хотелиерска индустрия регистрира рекорднитр 23,9 млн. нощувки през летния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *