Слави Трифонов ще върне мандата, иска предсрочен вот

Слави Трифонов вече е взел категорично решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент, съобщава „Марица“.

Като втора сила на последния вот „Има такъв народ“ ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели. Затова Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен. Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от ковид пандемията поне до декември. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание. Първи от Има такъв народ на Слави Трифонов декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. „БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, с експерти или с политици, заяви вчера и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна.

„Вместо да се дръгляме кой е по-велик, нека да помислиме дали не може тези последни 8 месеца от годината да бъдем консолидирани. Нямаме ли стабилна политическа обстановка, бъдете сигурни, че нищо няма да се получи. Слушам, че тези с по няколко процента искат да правят нещо анти-Борисов. Добре, правете го, но виждате какво стана с кабинета на Орешарски. Не можеш да кажеш, че си по-достойният, защото не си“, заяви във Фейсбук преди полунощ в неделя Борисов. Той направи изявлението си от двора на своята резиденция в „Бояна“ само по сако под падащия сняг, изправен пред джипа, с който кръстосва страната.

„Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност, и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, призова лидерът на ГЕРБ. Преди това той подчерта, че партията му печели за пети пореден път парламентарни избори и не е морално някой друг да се опитва да управлява и говори от името на народа.

„Аз знам какво говоря и каква отговорност нося. Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, защото ми омръзна сам отговорност да нося“, каза още Борисов.

Той обаче беше посъветван да зареже всякакви опити да състави кабинет от бившия депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който е и бивш конституционен съдия.

„Бойко, не посягай към мандата! Бягай от него като от коронавируса. Не ти трябва такава беля. За какъв мир говориш, ти война не си направил“, заяви Марков пред БНР. И призова Борисов да си гледа партията, защото предстоят още избори.

Борисов вече върна веднага връчения му мандат като победител през февруари 2013 г., когато пак никой не искаше да се управлява заедно с ГЕРБ. Това доведе на власт кабинета „Орешарски“ на БСП и ДПС, паднал след масови протести.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *