Скулпторът Иван Русев написа книга за арт центъра в Илинденци

Емблематичният скулптор Иван Русев представя книгата си „Разказ за Пътя и Каменни истории“, посветена на историята на единствения по рода си частен скулптурен парк в България – арт центърът в село Илинденци. Неговата цел е да съхрани и развие най-добрите традиции на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми.

Книгата систематизира и изследва с подчертано чувство за историчност опитът и действията, довели до появата и утвърждаването на арт център „Илинденци“, като място за култура от световна величина през последните повече от 20 години. В нея са представени детайли за организираните през годините събития, за процеса на общуване и обмен, за творческия процес и натрупвания, за механизмите на действие и личностите, привличани за участие през годините, както и биографични истории от утвърждаването на Иван Русев като един от най-значимите ни съвременни творци.

Авторът последователно ни въвежда в своя свят на търсения, преследвани и постигнати цели по Пътя на изкуството.

Първата част предлага увлекателен разказ за израстването и формирането на бъдещия скулптор, както и извеждането на смелата за времето си идея за създаване на частен център за изкуство в България.

Във втората част в хронологична последователност е представен пътят, изминат през годините, от създаването на центъра през 1998 г. до днес, както и резултата от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ процес, наречен Арт център „Илинденци“.

Книгата „Разказ за Пътя и Каменни истории“ вече излезе от печат и ще бъде по книжарниците до края на месец април 2021 г. Тя е съвместно издание на Фондация „Арт център „Илинденци“ и Издателска Къща „Гутенберг“, с подкрепата на Министерство на културата, като част от проекта „Арт Сцена – Илинденци“* – сесия за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *