Скрито съкровище се е сгушило в дефилето край Годеч

Скрито съкровище се е сгушило в дефилето край Годеч

Eдно интересно място, което се намира близо до столицата, крие неочаквано съкровище. Това е Разбоишкия манастир край Годеч.

Манастирът се намира недалеч от село Разбоище, на около 10 км от Годеч и на около 80 км от София. За да се стигне до там, от София се излиза откъм бул. „Ломско шосе“ към Костинброд и Годеч. От Годеч, малко преди центъра на градчето, пътят за Разбоишки манастир се отклонява наляво в посока село Туден (има си табелка) и след това село Разбоище.

Трябва да преминете през цялото село Разбоище и да стигнете до малка поляна, която може да се ползва като паркинг. От това място тръгва туристическата пътека, по която се стига до манастира. Разстоянието се изминава за около половин час.

Пътеката е много интересна заради красивите си гледки отвисоко – платото над река Нишава. Излизайки от горичката, като в приказка пред вас ще се открие невероятна гледка към Разбоишкия манастир и малката бяла църква, залепена в скалите, както и манастирските сгради долу в ниското.

За да стигнете до манастира, трябва да слезете от хълма надолу към линията и самотната някогашна жп гара Разбоище. Скалната църква „Въведение Богородично“ е невероятна. Тя буквално се е прилепила до скалата в най-стръмната й част. За да стигнете до църквата трябва да минете по мостче през реката, а после тесни стъпала ще ви отведат до желязна решетка. Църквата е от XIV век.

Храмовият празник на Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ е на 21 ноември. Жилищната сграда и манастирската магерница са от 1861 година. Извън манастира се намира църквата „Въведение Богородично“, изградена в скалите. Тя е еднокорабна с полуцилиндрична апсида. Сред вътрешната украса са запазени фрагменти от XVI-XVII век. Старият иконостас на храма от XIX век се пази в манастира, а новият е от 1950 година.

Манастирът е обявен за Национален паметник на културата и е един малкото съхранили се в този район до наше време. В манастира се съхранява и един миней (богослужебна книга) от 1869 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *