Новините

Ситуцията с Ковид-19 в Пиринско се нормализира, тежките случаи намаляват

Петата ковидна вълна в Пиринско отслабва с всеки изминал ден, намаляване се усеща и по отношение на хоспитализациите.

„Новите случаи са все по-малко, както на дневна, така и на двуседмична база. Под 50 % от интензивните легла в седемте болници в Благоевградска област са заети. Вчера бяха 43%, което е индикация за излизане от червената зона. Очакванията ми са това да се случи след седмица, тъй като все още има прием на болни, от „опашката“ на разпространение на коронавируса”, заяви за в. „Струма” директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Той е категоричен, че съществена роля за филтър на пациентите са изиграли ковидните зони в областта, през които са преминали по-леките случаи, и благодарение на диагностиката не се е стигнало до наплив в болниците, какъвто имаше в предишните ковидни вълни. Повечето от ваксинираните, и особено тези с бустерна доза, които са били заразени, не са стигали до болница, добави д-р Калоянов. С близо 20 по-малко са болните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, които към вчерашна дата бяха 83.

„Засега ковидните легла се запазват във всички отделения. В детско отделение имаме 4 деца, в реанимация имаме 6 тежки случая. Последно приехме пациент, койт беше силно увреден. Продължават да постъпват болни”, заяви зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

301 са болните с коронавирусна инфекция в лечебните заведения в Пиринско към вчерашна дата, като в реанимация са 11 от тях. Свободните легла за неусложнени случаи са 104, а за интензивни – 14. Заразната заболеваемост падна до 1177 на 100 000 души население за 14 дни, 211 са новите случаи за последното денонощие. Под домашна карантина са 1900 лица, което е няколко пъти по-малко в сравнение с януари.

Макар картината да се нормализира в Благоевградска област, тъй като сме включени в един регион заедно със София-град, София област, Перник и Кюстендил, излизането от червената зона ще се забави, а прогнозата да останем там е минимум още 5 дни, според Единния информационен портал за Ковид-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *