Системата се задъхва, леглата свършват: Ще издържат ли болниците у нас?

Все повече здравни заведения в страната са под сериозен натиск и изпитват недостиг на легла. От понеделник в болница „Лозенец“ в София трябва да заработи Kовид-център за интензивни пациенти.

Всички 15 интензивни Kовид легла в болницата в момента са заети, до няколко дни те ще бъдат увеличени на 45.

„Но това не може да стане веднага. Първо, защото липсва човешки ресурс, най-вече медицински специалисти, също така и финансов ресурс, апаратура, респиратори, лекарства… Зависи от мобилизирането на специалисти, които трябва да бъдат командировани от други лечебни заведения, за да могат да се попълнят екипите“, заяви д-р Радосвет Горнев.

Част от клиниките на бившата Правителствена болница ще бъдат преобразувани в Ковид отделения.

„Ние ще поддържаме работата на клиниката по педиатрия, акушерство и гинекология, както и ще поддържаме екипите за трансплантационна дейност при положение, че се появи нова донорска ситуация“, посочи д-р Горнев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В почти цялата страна здравната система се задъхва. Подобна е ситуацията и в болниците в Русе, където пациентите не се връщат, но лекарите са на предела на силите си.

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова проблемът в България в момента не са многото заразени, а броят смъртни случаи от Ковид-19.

По думите ѝ ситуацията е много по-критична в сравнение със същия период на миналата година. Регистрира се сериозен ръст в общата смъртност от Ковид и останалите заболявания.

„В момента кривите на 2020 и 2021 г. показват, че тази седмица ние имаме 58% увеличение спрямо миналата година в броя починали. Към края на ноември-декември ние ще имаме по 1000 починали на ден“, прогнозира проф. Петрова.

За да се предотврати това има два начина – сериозна ваксинационна кампания или пълен локдаун. И въпреки че след въвеждането на „зеления сертификат“ се наблюдава леко покачване на броя ваксинирани, продължават и големите опашки за антигенни тестове пред столичните молове.

Досега през здравната информационна система са изтеглени над 2 милиона сертификата, като повечето от половината след въвеждането на новите противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *