Синдикатите измислиха как да не се вдига цената на тока

Синдикатите измислиха как да не се вдига цената на тока

КНСБ предлагат вариант да не се вдига цената на тока у нас. Според председателя на КНСБ Пламен Димитров от КНСБ водата трябва да излезе от регулацията на КЕВР. „Всички въглищни централи трябва да бъдат извадени на свободния пазар, а само АЕЦ „Козлодуй“ да остане на регулирания пазар. Така няма да има никакво увеличение на цената на тока. Подозирам, че зад мораториума стои намерение за рокади в КЕВР“, посочи Пламен Димитров.

Той допълни, че при тока вече има задлъжнялост от 500 млн. лв. на всички мрежови оператори и енергоразпределителните дружества. „Илюзорно е усещането, че мораториума ще реши проблемите. Имам опасения, че увеличението на топлофикациите от 1 април няма да е 20-25%, а ще бъде двойно“, прогнозира още Димитров.

Освен това синдикатите настояват и за увеличение на доходите на хората като се започне от минималната работна заплата, която според тях трябва да е 750 лв. „Смятаме, че всички пенсии трябва да пораснат с 15%. Двойно повече хора трябва да бъдат подпомагани с енергийни помощи. 2 млн. българи имат нужда от тях, а в момента помощи получават 375 000 лица и семейства“, заяви Димитров пред NOVA NEWS.

По думите му в тежката индустрия има предприятия, които обмислят след нова година да започнат масови съкращения – повече от 10%. „Означава, че няколко хиляди души могат да останат през работа още през януари. Това обаче може да бъде овладяно, ако бизнесът бъде подкрепен“, подчерта синдикалният лидер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *